Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Minister Mikkonen till EU:s miljöråd i Luxemburg – EU:s klimatlag och strategin för biologisk mångfald på agendan

miljöministeriet
Utgivningsdatum 22.10.2020 13.22 | Publicerad på svenska 22.10.2020 kl. 13.27
Pressmeddelande

Miljö- och klimatminister Krista Mikkonen deltar i miljörådets möte i Luxemburg den 23 oktober. På mötets agenda står EU:s klimatlag och slutsatserna om EU:s strategi för biologisk mångfald.

Genom den europeiska klimatlagen tas målet att göra unionen klimatneutral till 2050, som man kom överens om i december i fjol, in på lagnivå. EU:s uppdaterade utsläppsminskningsmål för 2030 skrivs in i klimatlagen när ett beslut om detta har fattats. Europeiska rådet strävar efter att fatta beslutet vid sitt möte i december. Miljörådet har som mål att nå en överenskommelse om klimatlagens övriga delar och eventuellt inleda förhandlingar om dem med Europaparlamentet.

Finland understöder kommissionens förslag om ett utsläppsminskningsmål på minst 55 procent fram till 2030.

"En stram klimatpolitik på EU-nivå ligger också i Finlands intresse när vi siktar på koldioxidneutralitet före 2035. Utsläppsminskningen på 55 procent fram till 2030 bör ses som ett minimimål, och åtgärderna på EU-nivå och i medlemsländerna anpassas så att det överskrids”, betonar miljö- och klimatminister Krista Mikkonen.

EU:s strategi för biologisk mångfald syftar till att stoppa förlusten av biologisk mångfald

Miljöministrarna ska också godkänna slutsatser om EU:s strategi för biologisk mångfald, som syftar till att stoppa förlusten av biologisk mångfald. Finland anser att kommissionens förslag till strategi för biologisk mångfald är ambitiöst och övergripande. Med hjälp av strategin kan betydande förbättringar av den biologiska mångfaldens tillstånd uppnås.

”Det är möjligt att stoppa förlusten av biologisk mångfald endast om effekterna på miljön beaktas i all verksamhet. Detta förutsätter åtgärder inom varje sektor", betonar minister Mikkonen.

Nästa år ska man komma överens om nya globala mål för att stoppa förlusten av biologisk mångfald. Finland anser det vara ytterst viktigt att man trots pandemin fortsätter förhandlingarna om biodiversitetskonventionens nya mål virtuellt ännu i år och i början av nästa år.

”När fysiska möten inte är möjliga, är det ytterst viktigt att förhandlingarna ändå inte upphör. Naturen kan inte vänta och det går inte att förhandla med naturen", betonar minister Mikkonen.

Ytterligare information:

Riikka Yliluoma
miljö- och klimatministerns specialmedarbetare
[email protected]
050 414 1682

Klimatpolitiken
Merja Turunen
Miljöråd
[email protected]
0295 250 387

Politiken för biologisk mångfald
Olli Ojala
Specialist
[email protected]
0295 250 039

 
Tillbaka till toppen