Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Europaministrarna diskuterade återhämtningspaketet

Statsrådets kommunikationsavdelning
16.6.2020 21.52 | Publicerad på svenska 16.6.2020 kl. 22.14
Pressmeddelande 429

Vid sin informella videokonferens tisdagen den 16 juni diskuterade Europaministrarna det återhämtningspaket som Europeiska kommissionen lagt fram för att få fart på ekonomin i unionen efter coronakrisen. Denna första diskussion på ministernivå ligger till grund för den diskussion som EU-ländernas stats- och regeringschefer ska föra via videokonferens på fredag.

”Finland förhåller sig konstruktivt till kommissionens nya förslag till flerårig budgetram och till förslaget till en återhämtningsfond. Coronakrisen har drabbat EU-ländernas ekonomi hårt. Vi behöver ett effektivt paket av engångsnatur för att få fart på ekonomin. Som sådant kan Finland inte godkänna kommissionens förslag, utan till exempel storleken på paketet och förhållandet mellan lån och direkta stöd måste ännu diskuteras. Det är också viktigt att pengarna riktas effektivt”, sade Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen.

Europaministrarna diskuterade också de framtida förbindelserna mellan EU och Storbritannien. Trots att förhandlingarna har framskridit oroväckande långsamt kommer Storbritannien inte att begära en förlängning av övergångsperioden, som går ut vid årsskiftet.

”Finland och de övriga EU-länderna ger fortfarande EU:s chefsförhandlare Michel Barnier sitt fulla stöd. EU är en konstruktiv förhandlingspart, men det är också viktigt att vi håller fast vid våra principer, till exempel tryggandet av EU:s inre marknad och en öppen handelspolitik”, konstaterade minister Tuppurainen.         

Ytterligare information: Pilvi-Elina Kupias, specialmedarbetare, 0295 160 995, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

Mer information på rådets webbplats

Fotografier för media

 
Tillbaka till toppen