Hoppa till innehåll

Finanspolitiska ministerutskottet förordar förslaget om grundlig renovering av Statsrådsborgen och planen att förnya statsrådets lokaler

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 16.3.2022 10.56
Pressmeddelande
I bilden finns Statsrådsborgen.

Statsrådets finanspolitiska ministerutskott beslutade vid sitt möte den 16 mars 2022 att förorda planen att förnya statsrådets lokaler.

Statsrådsborgen och ämbetsbyggnaden på Kyrkogatan 14 börjar vara så gamla att de kräver renovering. Avsikten är att fastigheterna ska renoveras grundligt. Samtidigt ersätts flygeln på Statsrådsborgens innergård med en större byggnad. Flygeln på innergården färdigställdes 1900 för att användas som senatens tryckeri. Avsikten är också att renovera paviljongbyggnaden på Kyrkogatan 12 i statsrådskvarteret (kvarteret mellan Kyrkogatan och Regeringsgatan).

Samtidigt samlas statsrådets och ministeriernas verksamhet i omedelbar närhet av dessa två kvarter. Det är således möjligt avstå från en del av ministeriernas nuvarande byggnader.

I Statsrådsborgens kvarter byggs nya gemensamma mötesrum, och ingångarna till alla byggnader görs tillgängliga. Även byggnadernas säkerhetsnivå förbättras. Vid reparations- och ändringsarbetena beaktas kvarterens betydande kulturhistoriska värden.

Projektet bereds i samarbete med Senatfastigheter och Museiverket, och i planläggningsärenden även i samarbete med Helsingfors stad. Nybyggnaden förutsätter ändring av detaljplanen. Det krävs också budgetbehandling och flera behandlingsomgångar exempelvis i statsrådets finansutskott för att planen ska kunna genomföras.

Vid planeringen av helheten har man granskat olika kombinationer av grundlig renovering och nybygge. Det förordade alternativet förverkligar bäst de mål som uppställts för projektet.

Flera fördelar för verksamheten som mål

Projektet påverkar inte ministeriernas administrativa strukturer, utan det handlar om att utveckla statsrådets lokaler. Målet är att stödja statsrådets och ministeriernas verksamhet med enhetligare, moderna och säkra lokaler. Lokalerna ska möjliggöra mer kollektivt samarbete med regeringen och utveckling av ministeriernas arbetssätt. Reformen har också betydande fördelar med tanke på hållbar utveckling, energibesparingar och minskade utsläpp. Dessutom blir inomhusklimatet bättre och användningen av lokalerna effektivare.

Projektet omfattar flera byggnader och entreprenader. Enligt en preliminär uppskattning uppgår bygg- och renoveringsinvesteringarna till cirka 290 miljoner euro. Avsikten är också att avstå från en del av de lokaler som för närvarande används av statsrådet. Försäljningspriserna för dessa lokaler uppskattas uppgå till cirka 140 miljoner euro. Investeringen beräknas öka statsrådets hyresutgifter med cirka 9 miljoner euro per år.

Enligt planerna ska byggandet ske i flera etapper. Målet är att inleda byggnadsarbetena 2023 och slutföra projektet 2029. Investeringen har betydande sysselsättningseffekter 2023–2029.

Förvaltningskvarteren är kulturhistoriskt värdefulla och tillhör statens viktigaste kulturarv. Projektet ska trygga en fortsatt användning av kvarteren och byggnaderna för de ändamål som de ursprungligen varit avsedda för. Statsrådsborgens, dåvarande Senatshusets, huvudbyggnad uppfördes för senaten för Finland 1822. Byggnaden döptes om till Statsrådsborgen efter att Finland blev självständigt, år 1918. Den senaste grundliga renoveringen av byggnaden inleddes 1974 och slutfördes 1996.

Ytterligare information: Timo Lankinen, understatssekreterare, tfn 0295 160 300, timo.lankinen(a)vnk.fi, Heikki Hovi, enhetschef, tfn 0295 160 090, heikki.hovi(a)vnk.fi, och Joonas Rahkola, statsministerns finanspolitiska specialmedarbetare, tfn 0295 160 998, joonas.rahkola(a)vnk.fi, statsrådets kansli