Hoppa till innehåll

Statsminister Orpo: Europeiska rådet måste komma överens om fortsatt starkt stöd till Ukraina

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 13.12.2023 9.23 | Publicerad på svenska 13.12.2023 kl. 12.01
Pressmeddelande
Pääministeri Orpo tiedotustilaisuudessa podiumin takana ja katsoo suoraan kameraan

Statsminister Petteri Orpo deltar i toppmötet mellan EU och västra Balkan i Bryssel onsdagen den 13 december och i Europeiska rådets möte torsdagen den 14 och fredagen den 15 december.

”Europeiska rådets viktigaste uppgift är att fastställa EU:s fortsatta starka stöd till Ukraina så länge det behövs. Ukraina behöver såväl ekonomiskt som militärt stöd. Det är också viktigt att inleda förhandlingar om medlemskap i unionen. Besluten ska fattas raskt. Ukraina har inte tid att vänta”, säger statsminister Petteri Orpo.

Andra teman för Europeiska rådets möte är läget i Mellanöstern, halvtidsöversynen av den fleråriga budgetramen, utvidgningen av unionen, säkerhet och försvar samt migrationen. Andra aktuella frågor som behandlas är hybridattacker, antisemitism och rasism samt den strategiska agendan för följande Europeiska kommission.

Vid toppmötet mellan EU-länderna och länderna på västra Balkan diskuteras möjligheterna för fördjupat samarbete och att främjagradvis integration, skapa en ekonomisk grund för framtiden och lindra konsekvenserna av Rysslands anfallskrig mot Ukraina samt stärka säkerheten och förbättra resiliensen. Föregående toppmöte hölls för ett år sedan i Albaniens huvudstad Tirana. 

Ytterligare information: Tuomas Tikkanen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 523 5768, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 07 33, statsrådets kansli.