Hoppa till innehåll

Andra tilläggsbudgetpropositionen för 2017

finansministeriet
Utgivningsdatum 21.9.2017 13.41
Pressmeddelande

Regeringen överlämnade torsdagen den 21 september andra tilläggsbudgetpropositionen för år 2017 till riksdagen.

I årets andra tilläggsbudgetproposition föreslås anslagen för veteranerna bli höjda med 11,6 miljoner euro. Kalkylen över ordinarie inkomster höjs med ett nettobelopp på 1,047 miljarder euro.

Anslagen för veteranerna ökas med 11,6 miljoner euro

För rehabilitering av frontveteraner och tjänster som tillhandahålls i hemmet föreslås ett tilläggsanslag på sammanlagt 11,6 miljoner euro för att alla veteraner ska ha tillgång till tjänster som är avsedda för dem. Tilläggsanslaget täcks genom intäktsföring av Penningautomatföreningens outnyttjade medel.

De beräknade skatteinkomsterna höjs med drygt en miljard euro

Finlands ekonomi är inne i en snabb tillväxtfas. Det förutspås att Finlands bruttonationalprodukt kommer att stiga med 2,9 procent 2017. Under början av året har man sett nya tecken på att den positiva konjunkturen fortsätter. Sådana är bl.a. en ökning i nya beställningar inom industrin, ökad omsättning inom den privata tjänsteproduktionen och en fortsatt stark byggnation i tillväxtcentrumen.

I tilläggsbudgetpropositionen höjs kalkylen över ordinarie inkomster med ett nettobelopp på 1,047 miljarder euro. De beräknade skatteinkomsterna höjs med 1,035 miljarder euro. Utvecklingen baserar sig på den allmänna ökningen i den ekonomiska aktiviteten samt faktorer av engångsnatur som gör att skatteutfallet blir större än beräknat. De största tilläggen gäller samfundsskatten och arvs- och gåvoskatten. Intäktskalkylen för samfundsskatten höjs med 810 miljoner euro och för arvs- och gåvoskatten med 200 miljoner euro. På basis av uppgifter från Skatteförvaltningen handlar det i fråga om båda skatterna till största delen om en tillfällig ökning av inkomsterna som inte påverkar utfallet 2018. Intäkterna av arvs- och gåvoskatten ökar i år på grund av den effektiviserade behandlingen av arvs- och gåvoskatteposterna vid Skatteförvaltningen. Den positiva utvecklingen i konsumentförtroendet syns i det förutspådda konsumtionsbeteendet och återspeglas också i intäkterna av mervärdesskatt och bilskatt, vilka höjs.

Statens nettoupplåning minskar

Den andra tilläggsbudgetpropositionen för 2017 minskar på statens behov av nettoupplåning med ungefär 1,0 miljard euro. Statens nettoupplåning beräknas uppgå till 4,4 miljarder euro 2017. Statsskulden uppskattas vid utgången av 2017 uppgå till ca 107 miljarder euro, vilket är ca 48 procent i förhållande till bruttonationalprodukten.

Regeringens proposition till riksdagen om en andra tilläggsbudget för 2017

Ytterligare information:

Matias Marttinen, specialmedarbetare, tfn 044 269 3113, matias.marttinen(at)vm.fi
Mikko Kortelainen, specialmedarbetare, tfn 050 3018334, mikko.kortelainen(at)vm.fi