Hoppa till innehåll

Finland med i Natos informationsutbytes- och upphandlingssamarbete om ammunition för markmål

försvarsministeriet
Utgivningsdatum 9.11.2017 10.30
Pressmeddelande

Finland har anslutit sig till det av Nato administrerade multinationella samarbetsarrangemanget kring ammunition för markmål. Försvarsminister Jussi Niinistö undertecknade ett samförståndsavtal gällande arrangemanget torsdagen den 9 november i Bryssel.

Det ursprungliga samförståndsavtalet (Memorandum of Understanding MoU) ingicks år 2016 och till det har nio Natoländer, dvs. Belgien, Tjeckien, Danmark, Grekland, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal och Spanien, anslutit sig. Tidigare var Natos partnerskapsländer uteslutna från arrangemanget. Samtidigt med Finland ansluter sig Storbritannien och Ungern till avtalsarrangemanget.

I samförståndsavtalet kommer man överens om samordningen samt informationsutbytet i fråga om upphandling, utlåning och användning av ammunition för markmål (Air-to-ground Precision Guided Munitions PGM) på så sätt att de produkter som länderna har i användning är så kompatibla och utbytbara som möjligt.

Med stöd av samförståndsavtalet har en arbetsgrupp tillsatts, och målet för den är att distribuera information om markmålsbeväpning och utvecklandet av sådan, undersöka och genomföra möjligheter till gemensam upphandling samt förbättra tillgången på och den militära försörjningsberedskapen i fråga om denna beväpning. I Finland utser försvarsmaktens logistikverk en representant till arbetsgruppen. Medverkan stöder utvecklandet av försvarsmaktens prestationsförmåga både i form av eventuellt billigare kostnader per enhet och gemensam upphandling och i form av tilläggsinformation som kan fås om materialet.

Ett eventuellt upphandlingssamarbete i praktiken och andra projekt kommer man överens om separat. Följaktligen medför en anslutning till avtalsarrangemanget inga direkta kostnader. Ändringsavtalet är till sin art ett dokument om tekniska arrangemang, och därför ingicks avtalet i försvarsministeriets namn.

Ytterligare upplysningar om saken ges vid försvarsministeriet av regeringssekreterare Tuomas Venho, tfn 0295 140 414.