Hoppa till innehåll

EU-kommissionen skickade ett brev om den offentliga ekonomin till minister Stubb

finansministeriet
Utgivningsdatum 10.3.2016 7.47 | Publicerad på svenska 10.3.2016 kl. 9.55
Nyhet

EU-kommissionen uppmanar Finland till att se till att den strukturella anpassningen motsvarar kraven i de landspecifika rekommendationerna samt till att fortsätta med strukturella reformer så att det inte uppstår något behov av EU-förfaranden. Syftet med brevet är att fästa regeringens uppmärksamhet vid utmaningarna för den offentliga ekonomin. Brevet innebär inte att några förfaranden skulle inledas.

Finansminister Alexander Stubb fick onsdagen den 9 mars ett brev från EU-kommissionen där man hänvisar till kommissionens observationer om riskerna med utvecklingen inom den finländska offentliga ekonomin. Referensvärdena för underskottet och skulden överskreds enligt kommissionens vinterprognos i fjol. För att man ska kunna undvika förfaranden bör Finland se till att det strukturella underskottet förbättras på det sätt som överenskommits i de landspecifika rekommendationerna och fortsätta med strukturella reformer.

Kommissionen publicerar sitt förslag till nya landspecifika rekommendationer i maj och presenterar samtidigt utvärderingarna om läget för den offentliga ekonomin i medlemsländerna.

Kommissionens pressmeddelande (på finska)

Europeiska planeringsterminen (rådets webbplats)

Bakgrundsinformation:

Marketta Henriksson, finansråd, tfn 02955 30441, [email protected]