Hoppa till innehåll

Intressanta möjligheter för utbildningsexporten i Saudiarabien

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 22.2.2013 9.33
Nyhet

Det finländska skolsystemet har väckt stort intresse i Saudiarabien och man har satt igång utbildningsexportprojekt. Den finländska utbildningen och utbildningsexporten presenterades på utbildningsmässan i Riad 18.-22.2.2013.

Den finländska utbildningsexporten till Saudiarabien täcker såväl byggande och planering av läroanstaltsbyggnader som pedagogisk, teknologisk och förvaltningsmässig kompetens. Dessa har väckt intresse.

- I Saudiarabien vill man utveckla utbildningen ända från småbarnsfostran till högre utbildning. Man investerar en fjärdedel av landets budgetmedel i kompetens, mänskligt kapital och infrastruktur, berättar statssekreterare Tapio Kosunen, som ledde Finlands delegation i Riad.

- Från utlandet hoppas man kunna få sakkunskap om bl.a. anläggande av läroanstalter, om digitala inlärningsmiljöer samt utvecklande av programvaror, läromedel, förvaltning och utvärdering.

Enligt Kosunen är Saudiarabien som verksamhetmiljö en utmaning, men innehåller också betydande möjligheter för finländska aktörer inom utbildningsexport.

- Det uttalade målet är ett samhälle och en ekonomi som baserar sig på kompetens och information. Landet har en enorm potential. Meningen är bl.a. att bygga tusen nya skolor under 2013-2014.

Som konkreta exempel på finländska samarbetsprojekt nämner Kosunen ett utbildningsexportavtal, på basis av vilket EduCluster Finland Oy utvecklar kompetenscentret för utbildning och lärarutbildning i King Abdulaziz universitetet i Jedda.

Meningen är att kompetenscentret skall ha en ledande roll i fråga om att utveckla och förverkliga lärarutbildningen. I anslutning till centret kommer man också att grunda en modellskola för grundläggande utbildning och ett daghem som tillämpar förskolepedagogisk praxis. Meningen med projektet är att skapa pedagogiska modeller, stöda ledarskapet och att planera inlärningsmiljöer.

- Vi betonade betydelsen av det förtroende som är karakteristiskt för det finländska skolsystemet, och det vann genklang. Hos oss tror vi på de högskoleutbildade lärarnas förmåga och vilja att omvandla läroplanen till god praxis och att de utvecklar miljöer och metoder som stöder inlärningen. Finländare uppskattar den kompetens och den nytta som utbildning för med sig.

Det finns redan från tidigare utbildningsexportprojekt i Saudiarabien, bl.a. byggandet av en internationell privatskola för ca 3 000 elever i Riad, Jedda och Dammam. Därutöver idkas det utbildningsexportsamarbete i Saudiarabien inom högskolesektorn i anslutning till bl.a. fortsatta studier i medicin och på ICT-området.

International Exhibition and Forum for Education är det största undervisnings- och utbildningsevenemanget i Persiska viken. I år hade Finland valts som temaland. Uppskattningsvis 40 000 besökare deltog i evenemanget och antalet utställare var över 200, varav 20 finländska. Förutom själva utställningen under mässan presenterades bl.a. det finländska evalueringssystemet och lärarutbildningen.

Exporten av den finländska utbildningskompetensen stöds av det treåriga programmet Future Learning Finland, som koordineras av Finpro, och som grundar sig på statsrådets principbeslut om främjande av utbildningsexport.

Tillbaka till toppen