Öppet hus i Statsrådsborgen och Ständerhuset den 25 september 2022

Välkommen på besök i Statsrådsborgen och Ständerhuset söndagen den 25 september 2022 kl. 9–15. Öppet hus-dagen ordnas för att fira Statsrådsborgens 200-årsjubileum. Byggnaden invigdes den 27 september 1822.

Statsrådsborgens 200-åriga historia presenteras också vid korta föreläsningar som är öppna för allmänheten. Föreläsningar ordnas i Ständerhuset fredagen den 23 september och i Riksarkivet lördagen den 24 september.

Praktiska råd till besökarna

Här är några saker att tänka på för att besöket i statsrådets lokaler ska förlöpa så smidigt som möjligt:

 • Reservera gott om tid för besöket och anländ i god tid. Statsrådsborgen och Ständerhuset stänger sina dörrar kl. 15 och då ska de sista gästerna lämna lokalerna.
 • Som på alla våra offentliga evenemang ska alla besökare genomgå en säkerhetskontroll, där vi samlar in alla förbjudna föremål och vätskor. Förbjudna föremål är
  • allmänfarliga föremål och ämnen
  • föremål och ämnen som är avsedda att orsaka skada
  • alla vätskor
  • målarfärg, tuschpennor och smink som lämpar sig för klottring (läppstift, mascara o.d.)
  • elddon.
 • Var beredd att visa identitetshandling vid behov.
 • Ta bara med dig det allra nödvändigaste, så går säkerhetskontrollen snabbare.
 • Vi har ingen garderob för kläder och väskor, så lämna stora väskor och ryggsäckar hemma.
 • Barnvagnar ryms inte med på rundturerna, de kan lämnas i ett övervakat utrymme utanför byggnaderna.
 • Det är tillåtet att fotografera i statsrådets lokaler, men rundturen omfattar också utrymmen där det inte är möjligt att fotografera (närmare anvisningar får du på plats). Dela dina bilder i sociala medier med hashtaggarna #VNLinna200 och #AvoimetOvet.
 • Våra vaktmästare visar tillgängliga ingångar till Statsrådsborgen och Ständerhuset för personer med funktionsnedsättning. Meddela på förhand till adressen [email protected] om du behöver använda tillgängliga ingångar.

Statsrådsborgen

Besöksadress: Snellmansgatan 1 A

Statsrådsborgen uppfördes för förvaltningen av det autonoma storfurstendömet Finland. Sedan dess har Finlands förvaltning varit verksam i samma byggnad utan längre uppehåll. Byggnadens fasad och de prominentaste utrymmena – sessionssalen för presidentföredragningar, statsrådets sessionssal och trapphallen – har bevarats så gott som i ursprungligt skick.

Öppet hus-dagen kommer att vara den sista möjligheten på länge att besöka de historiska utrymmena ritade av arkitekten Carl Ludvig Engel. Avsikten är nämligen att inleda en omfattande renovering av byggnaden under de närmaste åren.
 

Ständerhuset

Besöksadress: Snellmansgatan 9–11

Under de senaste åren har allmänheten lärt känna Ständerhuset som en plats för otaliga regeringsförhandlingar. Ständerhuset har ritats av arkitekt Karl Gustaf Nyström. Huset byggdes 1888–1890 och representerar stilmässigt nyrenässans. En av Ständerhusets finaste detaljer är byggnadens trappuppgång, som får sitt ljus genom målade takfönster. Under öppet hus-dagen får besökarna veta mera om Ständerhusets historia, arkitektur och konstverk.
 

Föreläsningsserie

Det går att följa föreläsningarna på plats eller på webben. Anmäl dig på förhand om du vill delta i en föreläsning i Ständerhuset. Föreläsningarna är i regel cirka 20 minuter långa. Efter föreläsningarna finns det tid för kort diskussion.

Föreläsningsprogrammet och anmälan (på finska)

Se även

Statsrådsborgen

Statsrådsborgen

Statsrådsborgen ligger vid Senatstorget i Helsingfors.

Statsrådsborgen

Ständerhuset

Ständerhuset

Ständerhuset, som ritats av arkitekten Karl Gustaf Nyström, är beläget alldeles intill Senatstorget i Helsingfors, mittemot Finlands Bank.

Ständerhuset