Hoppa till innehåll

Regeringen föreslår ändringar i lagen om arbetslöshetskassor

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 18.4.2024 14.01
Pressmeddelande

I propositionen föreslås det att lagen om arbetslöshetskassor ska ändras så att arbetslöshetskassorna kan erbjuda sina medlemmar stöd för sysselsättningen.

I lagen om utkomstskydd för arbetslösa föreskrivs det att arbetslöshetskassorna har till uppgift att erbjuda förtjänstskydd och ersättningar för uppehälle för sina medlemmar. Arbetslöshetskassorna sköter också vissa andra förmåner på basis av andra författningar. Arbetslöshetskassorna får inte erbjuda arbetskraftsservice enligt den gällande lagstiftningen.

I och med ändringarna skulle arbetslöshetskassorna kunna erbjuda sina medlemmar tjänster som stöder sysselsättningen. För att stödja sina medlemmars sysselsättning kan arbetslöshetskassan till exempel erbjuda arbetsförmedling, informations-, rådgivnings- och handledningstjänster, expertbedömningar och arbetsträning.

Arbetslöshetskassans tjänster skulle vara privat arbetskraftsservice, och skulle således inte ersätta den offentliga arbetskrafts- och företagsservicen. Det ska vara frivilligt att ta emot och delta i tjänsterna. Tjänsterna ska finansieras med arbetslöshetskassans egna medel. 

Lagen avses träda i kraft under sommaren 2024.

Mer information

Joni Rehunen, specialsakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 435, [email protected]
Veera Svahn, arbetsministerns specialmedarbetare, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 321, [email protected]