Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

”Somalian klaanijärjestelmä hidastaa rauhankehitystä”

ulkoministeriö
Julkaisuajankohta 22.6.2021 9.00
Uutinen

Rowda Oladilla ja Abdirizaq Ahmedilla on yhteinen tavoite: edistää Somalian rauhaa. Ulkoministeriön rahoittamassa viestintähankkeessa Somaliassa Oladin ja Ahmedin kaltaiset aktiiviset nuoret kertovat rauhankehitystä edistävästä työstään.

Kuvassa nuori mies, Abdirizaq Ahmed puhuu mikrofoniin. Miehen kädet ovat puolittain amputoitu.
Abdirizaq Ahmed käy erilaisissa tilaisuuksissa puhumassa kokemuksistaan, anteeksiannosta ja kostonkierteen katkaisemisesta. Kuva: Wali Hashi

Rowda Olad työskentelee psykologina Baidoan vankilassa eteläisessä Somaliassa. Asiakkaina nuorella naisella on muun muassa entisiä terroristiryhmän jäseniä, jotka ovat Oladin mukaan aivopesty tukemaan terrorismin ideologiaa. Työssään Olad pyrkii esimerkiksi vahvistamaan nuoren uskoa omaan vapaaseen ajatteluun.

”Mielenterveystyöllä ei ole merkittävää painoarvoa Somaliassa. Jos henkilöllä on mielenterveyteen liittyviä häiriöitä, hänet leimataan yksinkertaisesti hulluksi”, Olad kuvailee.

Hänen mukaansa mielenterveystyöhön tulisi suunnata enemmän yhteiskunnan voimavaroja, etenkin kun maan jatkuvat konfliktit aiheuttavat jatkuvaa stressiä ja heikentävät ihmisten kykyä elää normaalia elämää.

Olad on myös poliittisesti aktiivinen ja hän haluaa edistää Somalian rauhankehitystä. Hän ottaa kantaa esimerkiksi maan klaanijärjestelmään. Klaaneihin perustuvat ehdokasvalinnat kärjistävät poliittista ilmapiiriä. Lisäksi politiikassa nähdään usein vain miehiä. Naisten täytyy taistella saadakseen äänensä kuuluviin.

”Jos naiset olisivat mukana päätöksenteossa, tämä maa olisi huomattavasti rauhallisempi”, Olad sanoo.

Paimenpojasta yliopisto-opiskelijaksi

Abdirizaq Ahmed oli 8-vuotias, kun hänen tätinsä sitoi pojan kädet rangaistuksena paimentamiensa lamapaiden karkaamisesta. Kädet piti amputoida.

Nuorena aikuisena Ahmed päätti antaa tädilleen anteeksi. Tästä syntyi tarina, jota Ahmed haluaa jakaa maansa nuorille.

”Sanoin tädilleni, että ihmiset tekevät virheitä. En myöskään halua olla uhri. Jos minä pystyn antamaan anteeksi tädilleni, uskon että jokainen tässä maassa voi tehdä samoin”, nykyisin yliopistossa opiskeleva Ahmed sanoo.

Myös Ahmed arvioi koston ja vihan perinteiden kumpuavan klaaneista. ”Somalian klaanijärjestelmä hidastaa rauhankehitystä. Haluan tehdä työtä sen eteen, etteivät nuoret peri tätä kulttuuria.”

Oladin ja Ahmedin tarinat ja niistä kertovat lyhytdokumentit ovat osa ulkoministeriön rauhaa edistävää viestintähanketta Somaliassa. Projektia toteutetaan toimittaja Wali Hashin vedolla vuoteen 2023 saakka. Ministeriön hanke kytkeytyy luontevasti Hashin vuonna 2017 käynnistämään laajempaan Cafis (anteeksianto) -kampanjaan.

Dokumentit ovat nähtävillä ulkoministeriön Youtube-kanavalla englanniksi tekstitettynä. Katso Rowda Oladin kertomus: From Trauma Healing Towards Peace ja Abdirizaq Ahmedin tarina: Disabled Hero of Peace. Dokumentteja esitetään Somalian televisiokanavilla heinäkuun aikana.

Dokumentit ovat nähtävillä ulkoministeriön Youtube-kanavalla englanniksi tekstitettynä.
 
Tillbaka till toppen