Hoppa till innehåll

Minister Haavisto: Bolag med statligt majoritetsägande börjar rapportera om sina skatter

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 2.6.2014 14.11
Pressmeddelande 223/2014

Aktörer inom näringslivet, politiker och företrädare för frivilligorganisationer diskuterade i dag i Helsingfors aktuella frågor om företagsansvar vid ett seminarium i Riddarhuset som sammankallats av Pekka Haavisto, minister med ansvar för ägarstyrningen.

Företagsansvaret är en allt viktigare del av de finländska företagens verksamhet och hållbarhetsredovisning är välbekant för finländska bolag. I takt med att den internationella affärsverksamheten ökar stöter bolagen samtidigt på nya slags svårigheter.

– Finländska företag har allt oftare verksamhet utomlands och också i länder där det förekommer t.ex. korruption, mutor, barnarbete och miljöproblem. Under förhållanden där det regelmässigt förekommer människorättsrisker, sociala risker eller miljörisker, bör företagen konsekvent sträva efter att förebygga och avhjälpa riskerna samt öppet och aktivt rapportera om sin verksamhet. Ansvarsfrågor intresserar inte bara myndigheter och lagstiftare, utan i allt högre grad även konsumenter och placerare. Utgångspunkten är att företagen ska ansvara för företagsansvaret i hela sin värdekedja, betonar utvecklingsminister Pekka Haavisto, som ansvarar för frågor som gäller ägarstyrningen.

Av de 27 bolag som lyder under statens ägarstyrning upprättar samtliga hållbarhetsredovisningar, likaså portföljbolagen i Solidium. Regeringens handlingsplan mot internationellt skattekringgående, som godkändes i våras, innehåller en ny skyldighet: i fortsättningen förpliktas bolag med statligt majoritetsägande att rapportera om sina skatter landsvis.

– Beskattningspraxis i olika länder varierar och medför en obalans i den internationella ekonomin. Utgångspunkten är att skatterna ska betalas i de länder där verksamheten de facto sker. Bolag med statligt majoritetsägande har nu i två års tid rapporterat om sina skatter till ägarstyrningen. Från och med 2014 års skatteuppgifter börjar de majoritetsägda bolagen rapportera om sina skatter i samband med de övriga bokslutsuppgifterna. Jag hoppas att de statsägda bolagen ska vara föregångare i skatterapportering och att regeringens riktlinje främjar detta mål, säger minister Haavisto.

Ytterligare information: Ville Hulkkonen, tjänstemannasekreterare, tfn 044 077 7226, statsrådets kansli