Hoppa till innehåll

Beredningen av programmen för Norra och Östra Finland inleds

arbets- och näringsministerietstatsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 18.3.2024 13.15
Pressmeddelande

Statsminister Petteri Orpo tillsatte beredningsgrupper och delegationer för programmen för Norra och Östra Finland den 18 mars 2024. Beredningsgrupperna och delegationerna ska utarbeta förslag till åtgärdsprogram för regionerna före utgången av 2024.

Programmen syftar till att främja ett fullt utnyttjande av möjligheterna i Norra och Östra Finland när det gäller ekonomisk tillväxt, regional livskraft, påskyndande av investeringar, kompetensutveckling och tillgång på arbetskraft.

Dessutom ska programmen främja Finlands försörjningsberedskap och självförsörjning i det förändrade säkerhetspolitiska läget och försöka stärka säkerheten i det nordiska samarbetet, EU-samarbetet och Nato-samarbetet på ett sätt som beaktar den nya geopolitiken och våra förbindelser västerut.

Regeringen har identifierat programmet för Östra Finland som en strategisk fråga av större betydelse än bara på regionnivå. Att stärka Östra Finlands livskraft är nämligen centralt med tanke på frågor som gäller hela EU:s yttre gräns mot Ryssland. Det kräver förutom nationella lösningar också aktivt påverkansarbete inom EU och gemensamma lösningar på EU-nivå.

Samtidigt är också den norra regionens livskraft allt viktigare för Finland i den förändrade situationen. De norra regionerna i Finland, Sverige och Norge är även globalt sett viktiga, och deras innovationer och investeringar stöder Finlands ställning som föregångare i nordlig och arktisk kompetens.

”Båda regionerna har många möjligheter att locka industriella investeringar och på annat sätt stärka livskraften och tillväxten. Ren energi, industriell kompetens, aktivt företagande och möjligheter till regionalt samarbete är viktiga byggstenar med tanke på regionernas framtid”, säger statsminister Orpo.

I programarbetet kommer i synnerhet det interaktiva samarbetet mellan näringslivet, städerna, regionerna, högskolorna, forskningsinstituten och staten att betonas.

Regeringen har redan tidigare inlett andra åtgärder enligt regeringsprogrammet för att stärka regionernas tillgänglighet och livskraft. Under denna regeringsperiod genomförs bland annat ett investeringsprogram på fyra miljarder euro som ska skapa förutsättningar för hållbar tillväxt i hela Finland för flera år framöver. Programmet består av betydande satsningar på trafikledsprojekt, minskning av det eftersatta underhållet och främjande av banprojekt.

För styrningen av beredningsarbetet ansvarar en styrgrupp som består av ministrarnas statssekreterare. Framstegen i arbetet rapporteras till ministerarbetsgruppen för sysselsättning och företagande.

Ytterligare information: Harri Martikainen, avdelningschef, tfn 0295 160 856, statsrådets kansli; Tiina Korhonen, avdelningschef, tfn 0295 047 138, arbets- och näringsministeriet