Hoppa till innehåll

EU-ministrarna förberedde Europeiska rådets kommande möte och diskuterade EU:s handlingsplan för demokrati

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 23.2.2021 18.55
Pressmeddelande 107/2021

Huvudteman för den informella videokonferensen med ministrarna med ansvar för EU-frågor den 23 februari var förberedelserna inför den informella videokonferensen med Europeiska rådets medlemmar samt EU:s handlingsplan för demokrati. EU-ministrarna tog också del av lägesrapporter om förbindelserna mellan EU och Storbritannien och om förberedelserna inför konferensen om Europas framtid. Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen representerade Finland vid mötet.

Teman för den informella videokonferens som Europeiska rådets medlemmar samlas till den 25–26 februari är EU:s åtgärder mot coronapandemin, beredskapen inför hälsohot, säkerhet och försvar samt förbindelserna med det södra grannskapet. Finland anser att man bör driva på en gemensam och effektiv EU-strategi för att besegra covid-19. EU:s förmåga att reagera på och förbereda sig för gränsöverskridande hot mot människors hälsa måste stärkas.

Finland vill också stärka och utveckla EU:s säkerhets- och försvarspolitik. EU måste kunna bära ansvar för sin egen säkerhet och för säkerheten i närområdena.

”Snabbare vaccinationer och åtgärder för att förhindra spridningen av nya virusvarianter är i nyckelposition i EU:s coronaåtgärder. Vi måste också inleda diskussioner om hur vi i motsvarande situationer i framtiden bättre kan förena hälsosäkerhet och fri rörlighet. Vi måste ta fram gemensamma handlingssätt som vi har kommit överens om i förväg”, säger minister Tuppurainen.

Ministrarna med ansvar för EU-frågor förde en omfattande diskussion om EU:s handlingsplan för demokrati (European Democracy Action Plan). Finland välkomnar handlingsplanen som mycket angelägen. Finland har deltagit aktivt i diskussioner om beredningen av handlingsplanen med kommissionen och de andra medlemsländerna och instämmer i det breda perspektiv på stärkandet av demokratin som framförts. Handlingsplanen ger goda ramar för stärkandet av demokratin. Det är mycket viktigt att värna om tillförlitliga val, främja demokratisk delaktighet, stärka mediernas frihet och mångfald samt motverka desinformation, yttre inflytande och påverkansoperationer.

”Vi behöver EU-gemensamma insatser för att motverka desinformation och hatretorik och för att ingripa i konspirationsteorier. Vi har också tagit upp frågan i statsrådets EU-redogörelse. Det är oroväckande att människor till och med tvekar att kandidera i val på grund av hatretorik”, framhåller minister Tuppurainen.

EU-ministrarna tog också del av en lägesrapport om förbindelserna mellan EU och Storbritannien. Kommissionen har föreslagit att den provisoriska tillämpningen av det handels- och samarbetsavtal mellan EU och Storbritannien som trädde i kraft den 1 januari 2021 förlängs till den 30 april 2021, eftersom de officiella översättningarna av avtalet till alla EU-språk blir klara först i april. Medlemsländerna har ställt sig positiva till förslaget.

Dessutom redogjorde det portugisiska ordförandeskapet i Europeiska unionens råd för läget i fråga om förberedelserna inför konferensen om Europas framtid (Conference on the Future of Europe).

I rådskonstellationen allmänna rådet företräds medlemsländerna i huvudsak av sina ministrar med ansvar för EU-frågor. Allmänna rådet ansvarar bland annat för förberedelserna inför Europeiska rådets möten. Det ansvarar också för flera tvärpolitiska områden, till exempel förhandlingarna om budgetramen och EU:s utvidgning. Dessutom behandlar rådet frågor som rör rättsstatsprincipen.
 
Ytterligare information: Heli Siivola, specialsakkunnig i EU-ärenden, tfn 0295 160 476, och Pilvi-Elina Kupias, specialmedarbetare, tfn 0295 160 995, statsrådets kansli