Hoppa till innehåll

Statsminister Rinne talade i Bryssel om möjligheterna till samarbete mellan EU och Asien och förde flera bilaterala diskussioner på hög nivå

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 27.9.2019 19.23 | Publicerad på svenska 30.9.2019 kl. 15.42
Pressmeddelande 483

Statsminister Antti Rinne deltog i ett högnivåforum för samarbetet mellan EU och Asien (EU-Asia Connectivity Forum) i Bryssel den 27 september.

Vid forumet talade han i egenskap av representant för EU-ordförandeskapet om vikten av att utveckla relationerna mellan Europa och Asien. Statsminister Rinne hade också enskilda möten med kommissionens blivande ordförande Ursula von der Leyen, Japans premiärminister Shinzo Abe, EU:s chefsförhandlare i brexitfrågan Michel Barnier, Kroatiens premiärminister Andrej Plenković och kommissionens vice ordförande Frans Timmermans.

I sitt avslutande anförande vid högnivåforumet framhävde statsminister Rinne vikten av en effektivare och enhetlig utrikespolitik för EU. Unionen kan genom partnerskap stärka den regelbaserade internationella ordningen. Genom att stärka EU:s förbindelser och kontakter med Asien kan man till exempel svara på den utmaning som klimatförändringen medför och främja hållbara lösningar inom energi, digitalisering och transport.

”EU måste tänka långsiktigt och strategiskt. Asien kommer att bli allt viktigare både i ekonomiskt och i politiskt hänseende. Också finländska företag kan vinna på EU:s förbindelsepolitik”, sade statsminister Rinne.

Vid statsministerns enskilda möten diskuterades bland annat effektivare åtgärder för att bekämpa klimatförändringar samt hållbar tillväxt som främjar klimatarbetet.

”Europeiska unionens ledarroll i klimatfrågor förutsätter att vi föregår med gott exempel. Finlands mål är att få EU-medlemsländerna att förbinda sig till klimatmålen. Det är viktigt för att vi ska kunna skydda våra barns och barnbarns framtid”, konstaterade statsminister Rinne.

När det gäller processen för Storbritanniens EU-utträde rådde det enighet om att det brådskar med Storbritanniens konkreta förslag för att undvika en brexit utan avtal. Om man inte lyckas komma överens om andra åtgärder, lämnar Storbritannien EU utan avtal den 31 oktober. Finland och EU anser att den bästa lösningen för alla parter för att undvika en brexit utan avtal skulle vara att godkänna det utträdesavtal som redan har förhandlats fram.

”Michel Barnier och jag förde en utmärkt diskussion. EU:s 27 medlemsländer är eniga och ger sitt fulla stöd till chefsförhandlaren. Vi är beredda att främja diskussionerna, men då behövs det snabbt konkreta och skriftliga förslag från Storbritannien”, konstaterade statsminister Rinne.

Också frågor som rör rättsstatsprincipen togs upp i diskussionerna. Under sitt pågående EU-ordförandeskap vill Finland bidra till att stärka kopplingen mellan EU-finansieringen och respekten för EU:s gemensamma värden.

”Som ordförandeland är Finland tydlig med att EU har nolltolerans mot angrepp mot demokratin och rättsstaten. Det handlar om europeiska medborgare, människor. Vi försvarar dem i alla situationer”, sade statsminister Rinne.

Foton på statsrådets Flickr-konto

Ytterligare information: Jari Luoto, understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Pilvi-Elina Kupias, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 050 465 6395, Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 050 421 0422, och Dimitri Qvintus, specialmedarbetare (pressrelationer), tfn 050 477 7362, statsrådets kansli

Tillbaka till toppen