Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Sammanslagningen av penningspelsbolagen framskrider

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 30.6.2015 9.49
Pressmeddelande 354/2015

Finanspolitiska ministerutskottet förordade i dag, den 30 juni, att alla tre penningspelsbolag, dvs. Fintoto, Veikkaus och Penningautomatföreningen, sammanslås.

Avsikten är att inrätta ett temporärt samordnande bolag med uppgift att bereda sammanslagningen. Under augusti kommer penningspelsbolagen och staten att bereda ett samförståndsavtal om det samordnande bolagets arbete och principerna för beredningen av sammanslagningen. I detta sammanhang beaktar man frågor som gäller penningspelssammanslutningarnas personal och avkastningstagare.

Spelsammanslutningarna kommer att lämna enskilda utlåtanden om samförståndsavtalet. Efter att ha fått utlåtandena behandlar finanspolitiska ministerutskottet sammanslagningen av penningspelsbolagen på nytt. Efter detta inleder inrikesministeriet omedelbart nödvändiga lagstiftningsprojekt. Avsikten är att lagförslagen till ändring av lotterilagen och om den nya lagen om utdelning av avkastningen ska beredas så att regeringspropositionerna kan lämnas till riksdagen senast under vårsessionen 2017.

Representanter för penningspelssammanslutningarna och tre representanter för staten ska ingå i det samordnande bolagets styrelse. Statens representant är ordförande för styrelsen.

Sammanslagningen av penningspelsbolagen grundar sig på den enhälliga parlamentariska utredning som gjordes under den förra regeringsperioden. Syftet är att bevara ett penningspelssystem som grundar sig på inhemska penningspelsbolags monopol i Finland även i fortsättningen. Systemet med monopol är det bästa sättet att förhindra missbruk i samband med penningspel och minska de sociala olägenheter och negativa effekter på hälsan som penningspel kan orsaka. Samtidigt bibehålls användningen av intäkterna från penningspelen till allmännyttiga ändamål. Avsikten är att föreskriva om utdelningen av avkastningen genom en ny lag om utdelning av avkastningen.

Ytterligare information: Päivi Nerg, kanslichef, tfn. 0295 418 803, inrikesministeriet, och Eero Heliövaara, överdirektör, tfn 0295 160 150, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen