Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet
Rapport: Steg på vägen mot större digital delaktighet i Finland

Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhetsocial- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 31.1.2022 9.14
Pressmeddelande 53/2022

I takt med att samhället blir mer och mer digitaliserat kräver delaktighet i samhället allt oftare att man använder webbplatser och e-tjänster. I slutrapporten från Teknologiska forskningscentralen VTT Ab:s och Jyväskylä universitets projekt ”Digital delaktighet i Finland” presenteras förslag till indikatorer för digital delaktighet, en nationell lägesbild för digital delaktighet och god praxis som främjar digital delaktighet.

Digital delaktighet kräver att alla dess delområden beaktas

Digital delaktighet har att göra med individens möjligheter att använda digitala verktyg och tjänster. Det förutsätter tillräcklig infrastruktur, teknisk utrustning och tillgängliga, säkra, tillförlitliga och användbara tjänster.

Digital delaktighet kräver också att användaren har tillräckliga färdigheter och kompetens och/eller får digitalt stöd. Även attityder, motivation och de fördelar som användaren får av att använda digitala tjänster påverkar användningen och därigenom den digitala delaktigheten.

Indikatorer till stöd för uppföljningen av digital delaktighet

Som ett resultat av projektet rekommenderas det att digital delaktighet följs upp med hjälp av indikatorer och att det förvaltnings- och sektorsövergripande samarbetet utökas i syfte att skapa en mer omfattande lägesbild.

Vid utvecklingen av digitala tjänster bör man beakta alla delområden av digital delaktighet utifrån användarnas behov. Särskild vikt bör fästas vid skillnaderna i olika samhällsgruppers digitala delaktighet. Det är viktigt att främja åtgärder som stöder i synnerhet de mest utsatta gruppernas digitala delaktighet. Det är också viktigt att säkerställa att de kunder som av någon orsak inte kan använda digitala tjänster har tillgång till tjänster via flera olika kanaler.

Publikationen har utarbetats inom ramen för genomförandet av statsrådets utrednings- och forskningsplan för 2020.

Ytterligare information: Olli Kuusisto, projektchef, tfn 040 737 0948, olli.k.kuusisto(a)outlook.com, Riitta Hänninen, universitetsforskare, spetsforskningsenheten för åldrande och omsorg, Jyväskylä universitet, tfn 040 707 7481, riitta.j.hanninen(a)jyu.fi

Inom statsrådets gemensamma utrednings- och forskningsverksamhet (VN TEAS) tar man fram information till stöd för beslutsfattandet, den kunskapsbaserade ledningen och verksamheten. Utrednings- och forskningsverksamheten styrs av en utrednings- och forskningsplan som statsrådet årligen fastställer. De som producerar informationen ansvarar för innehållet i rapporterna i publikationsserien för utrednings- och forskningsverksamheten. Innehållet återspeglar inte nödvändigtvis statsrådets ståndpunkt.

 
Tillbaka till toppen