Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsminister Marin vid jubileumstoppmötet EU–Asean: Den ryska terrorn måste bemötas globalt

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 14.12.2022 18.29
Pressmeddelande
Pääministeri Marin kävelee Europa-rakennuksessa, takan EU-ASEAN huippukokouksen logot
Bild: EU

Statsminister Sanna Marin deltog i dag i det första toppmötet mellan EU och Sydostasiatiska nationers förbund Asean i Bryssel.

I sitt anförande betonade statsminister Marin konsekvenserna av Rysslands anfallskrig för hela den internationella ordningen. Hon framhöll även vikten av Asean och regionen Indiska oceanen/Stilla havet för Europa och betydelsen av praktiskt samarbete mellan EU och Asean.

Rysslands illegala anfallskrig mot Ukraina har enligt Marin ytterligare framhävt betydelsen av partnerskapet mellan EU och Asean. Dödandet av civila, attackerna mot civil infrastruktur och andra terrordåd måste bemötas kraftfullt och beslutsamt på globalt plan, sade statsminister Marin.

”EU fördömer kraftfullt Rysslands militära aggression. Vår reaktion skulle vara densamma om det hände i Asien”, konstaterade Marin.

Statsminister Marin sade att hon tror att samarbete mellan EU och Asean är nödvändigt, och betonade möjligheterna till mångsidigt samarbete och den konkreta nytta detta kan medföra.

”Finland sätter stort värde på det strategiska partnerskapet med Asean. Vi stöder initiativen för ökat praktiskt samarbete, inklusive frihandelsförhandlingarna och partnerskapen inom digitalisering, konnektivitet och grön ekonomi.”

Målet för jubileumstoppmötet EU–Asean var att stärka det strategiska partnerskap som ingåtts mellan EU och Asean 2020 och att dra upp riktlinjer för ett närmare samarbete mellan länderna. Samtalen under mötet gällde särskilt globala och regionala säkerhetsfrågor, ekonomiskt samarbete och handelssamarbete samt hållbar utveckling, inklusive den gröna och digitala omställningen. Samarbete med regionen Indiska oceanen/Stilla havet är en klar geopolitisk prioritet för EU. Den främjas av närmare förbindelser med Asean och dess medlemsländer.

Det praktiska samarbetet mellan EU och Asean styrs av en handlingsplan som omfattar handel, ekonomi, säkerhetspolitik och kultur. Parterna enades om en handlingsplan för 2023–2027 i augusti.

Vid mötet godkändes EU:s och Aseans gemensamma uttalande, där parterna bland annat bekräftar sitt gemensamma engagemang för det regelbaserade internationella systemet och för respekten för internationell rätt.

Ytterligare information: Jari Luoto, chef för avdelningen för EU-ärenden, tfn 050 468 5949, Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 0295 160 306, och Rami Kurth, kommunikationsexpert (EU-ärenden), tfn 050 465 7963, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen