Hoppa till innehåll

Statsminister Orpo träffade Sveriges statsminister Kristersson

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 25.8.2023 19.18
Pressmeddelande
Statsminister Petteri Orpo och Sverige's Statsminister Ulf Kristersson gå tillsammans under paraplyer.

Finland och Sverige enades om fördjupat samarbete när statsminister Petteri Orpo och Sveriges statsminister Ulf Kristersson träffades fredagen den 25 augusti. Statsminister Orpo besökte Sverige på inbjudan av statsminister Kristersson för första gången efter att Orpos regering utnämndes. Statsministrarna träffades på den svenska statsministerns sommarresidens Harpsund.

Statsministrarna kom överens om att Finlands och Sveriges regeringar ska träffas nästa år. Syftet med mötet är att understryka ländernas nära relationer på olika områden och intensifiera det regionala samarbetet. Det blir andra gången som Finlands och Sveriges regeringar träffas. För första gången samlades ministrarna i ländernas regeringar till ett gemensamt möte den 14 maj 2009 i Tavastehus, i samband med Märkesåret 1809.

”Relationerna mellan Finland och Sverige har blivit allt viktigare i en värld som förändras snabbt. Vi har en gemensam historia som går långt tillbaka i tiden, en gemensam värdegrund och ett gemensamt kulturarv. Det är ytterst viktigt för både Finland och Sverige att främja säkerheten i Nordeuropa och i synnerhet i Östersjöområdet. I fortsättningen samarbetar vi närmare också inom den militära alliansen Nato”, konstaterade statsminister Orpo efter mötet.

Statsministrarna Orpo och Kristersson uttryckte än en gång sitt starka stöd för Ukraina. Båda statsministrarna har träffat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under den senaste veckan. Statsminister Orpo besökte Ukraina i onsdags.

Under mötet på Harpsund diskuterade statsministrarna också de bilaterala relationerna mellan Finland och Sverige, försvarssamarbetet, det allmänna säkerhetsläget och andra internationella frågor. De tog också upp aktuella EU-frågor, bland annat vad gäller skogar, konkurrenskraft och grön omställning.

Statsminister Orpo har träffat sin svenska kollega tidigare i somras vid de nordiska statsministrarnas möte på Island och vid Europeiska rådets möte i Bryssel.

Ytterligare information: Tuomas Tikkanen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 523 5768, och Marja Koskela, diplomatisk rådgivare, tfn 0295 16001, statsrådets kansli, samt Elna Nykänen Andersson, pressråd, tfn +46 708 439 997, Finlands ambassad i Stockholm.