Hoppa till innehåll

Begäran om utlåtande
Ändringar i rundradioskatten och mervärdesbeskattningen av rundradioverksamheten

finansministeriet
Utgivningsdatum 4.10.2024 15.31
Pressmeddelande

Finansministeriet sände den 4 oktober ett utkast till regeringsproposition på remiss där det föreslås ändringar i rundradioskatten för personer och mervärdesbeskattningen av rundradioverksamhet. Ändringarna baserar sig på förslagen från en parlamentarisk arbetsgrupp som utvärderat Rundradion Ab:s allmännyttiga uppdrag och finansiering.

Den parlamentariska arbetsgruppen föreslog i sitt betänkande av den 12 september att statsrådet ska se över grunderna för rundradioskatten så att intäkterna av skatten och Rundradion Ab:s anslag under de kommande åren skulle motsvara varandra på ett bättre sätt än i dagsläget. Enligt arbetsgruppen bör sänkningen av rundradioskatten särskilt riktas till låg- och medelinkomsttagare.

För mervärdesskattens del föreslog arbetsgruppen dessutom att den mervärdesskatt som Rundradion Ab betalar av sitt anslag överförs från den nuvarande skattesatsen på 10 procent till en skattesats på 14 procent från och med den 1 januari 2026.

Ändringar i Rundradioskatten 

Rundradioskatten för personer föreslås bli lättad enligt följande:

  • Inkomstgränsen för skatten höjs från 14 000 euro till 15 150 euro.
  • Skattens maximibelopp sänks från 163 euro till 160 euro. 

Ändringarna ska träda i kraft vid ingången av 2025.

Den föreslagna ändringen beräknas minska intäkterna från rundradioskatten för fysiska personer med ca 25 miljoner euro 2025. Till följd av detta kommer intäkterna av rundradioskatten och storleken på Rundradion Ab:s anslag ungefärligen att motsvara varandra år 2027, när man också beaktar förslaget om att frysa det index som årligen höjer Rundradion Ab:s finansiering för åren 2025–2027.

Höjningen av inkomstgränsen minskar antalet fysiska personer som betalar rundradioskatt med cirka 90 000 personer. Den föreslagna ändringen ökar dessa personers disponibla inkomster med cirka 14,5 euro per år. Sänkningen av det maximala skattebeloppet minskar beskattningen av dem som betalar det maximala beloppet med 3 euro per år.

Ändringar i mervärdesbeskattningen av rundradioverksamheten  

Den rundradioverksamhet som i nuläget omfattas av tillämpningsområdet för den nedsatta skattesatsen på 10 procent överförs till tillämpningsområdet för den nedsatta skattesatsen på 14 procent. Ändringen föreslås träda i kraft vid ingången av 2026.

Den föreslagna ändringen beräknas öka statens mervärdesskatteintäkter med 16 miljoner euro på årsnivå 2026. 2027 och 2028 kommer statens mervärdesskatteintäkter att vara 15 miljoner euro högre på årsnivå.

Remissbehandlingen pågår

Finansministeriet sände lagutkasten på remiss fredagen den 4 oktober. Remisstiden går ut onsdagen den 23 oktober. Begäran om utlåtande och det tillhörande materialet har publicerats i utlåtande.fi-tjänsten. 

Mer information:
Timo Annala, konsultativ tjänsteman, (rundradioskatten) tfn 0295 530 318, timo.annala(at)gov.fi 
Pauliina Pitkänen, specialsakkunnig, (mervärdesbeskattningen), tfn 0295 530 395, pauliina.pitkanen(at)gov.fi

Beskattning Nyckeln till tillväxt Orpos regeringsprogram