Hoppa till innehåll

En trepartsarbetsgrupp utreder olika alternativ för att fördela besparingarna i socialskyddsfondernas utgifter

finansministeriet
Utgivningsdatum 18.10.2023 14.04
Pressmeddelande

Finansministeriet har tillsatt en trepartsarbetsgrupp som ska undersöka hur skatte- och avgiftsintäkterna och finansieringen av förmånerna fördelas mellan olika sektorer inom de offentliga finanserna. Arbetsgruppen tar fram olika alternativ för att stärka de offentliga finanserna genom en omfördelning av de besparingar som gäller socialskyddsfondernas utgifter.

Statsminister Petteri Orpos regering har som mål att stärka de offentliga finanserna med sex miljarder euro under denna valperiod. En förutsättning för att målet ska nås är att de besparingar i socialskyddsfondernas utgifter som regeringens åtgärder leder till effektivt styrs till att bromsa skuldutvecklingen. Detta kan ske till exempel genom att ändra beskattningen eller finansieringen av förmånerna. Arbetsgruppen har i uppgift att ta fram och bedöma olika alternativ för att nå regeringens mål. 

Arbetsgruppen kartlägger de ekonomiska kopplingarna mellan olika sektorer inom de offentliga finanserna, särskilt mellan staten, kommunerna, Sysselsättningsfonden och sjukförsäkringsfonden. I kartläggningen beaktas även frågor som rör konjunkturbuffertar och fondernas minimibelopp.

Ordförande i arbetsgruppen är finansrådet Jukka Mattila. I arbetsgruppen finns även företrädare för finansministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, Finlands näringsliv rf, Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT, Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf, STTK rf och Akava ry. Arbetsmarknadsparternas roll är att bidra med sin sakkunskap om systemen för finansiering av förmåner. Arbetsgruppen hör även sakkunniga som är viktiga för arbetet. 

Arbetsgruppens mandatperiod löper ut den 1 mars 2024 och kartläggningen används vid förhandlingarna om planen för de offentliga finanserna våren 2024.

Mer information:
Jukka Mattila, finansråd, tfn 0295 30409, jukka.mattila(at)gov.fi
Fransiska Pukander, finansråd, tfn 0295 30440, fransiska.pukander(at)gov.fi

Finanspolitiken Hållbara offentliga finanser Orpos regeringsprogram