Hoppa till innehåll

Internationella valutafonden uppmanar Finland att vidta ytterligare åtgärder för att balansera de offentliga finanserna

finansministeriet
Utgivningsdatum 23.1.2024 10.04
Pressmeddelande

Internationella valutafonden (IMF) offentliggjorde tisdagen den 23 januari sitt utlåtande om Finlands ekonomi.

Enligt IMF strävar regeringen ambitiöst efter att stabilisera de offentliga finanserna, men enligt de nuvarande riktlinjerna kommer skuldkvoten trots allt att öka ytterligare. Utöver utgiftsnedskärningar som ingår i regeringsprogrammet rekommenderar IMF nya åtgärder: till exempel välfärdsområdenas verksamhet borde effektiviseras.

Finland borde enligt IMF också vidta åtgärder som ökar staten skatteinkomster. De kunde utökas till exempel genom att reformera beskattningen.

IMF prognostiserar återhållsam ekonomisk tillväxt

Finlands ekonomi återhämtade sig snabbt från pandemin. Utsikterna har dock försämrats på grund av stigande priser och höjda räntor. Den ekonomiska utvecklingen överskuggas också av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Finlands ekonomi kommer enligt IMF:s prognos att växa återhållsamt i år. Det finns dock risker som kan leda till en längre och mer omfattande recession i Finlands ekonomi.

I utlåtandet behandlas dessutom bland annat arbetsmarknaden, klimatpolitiken, produktiviteten och finansmarknaden.

Minister Purra betonar behovet av ytterligare åtgärder

Finansminister Riikka Purra ser det som positivt att utomstående experter erbjuder analyser till stöd för politiken.

”IMF:s rekommendationer stöder min syn på den offentliga ekonomin: vi behöver ytterligare åtgärder för att nå regeringsprogrammets mål. De nya åtgärderna måste vara omfattande och ambitiösa”, säger Purra.

Utlåtandet är en del av landsrapporterna

IMF ger ett motsvarande utlåtande om alla sina medlemsländer i samband med landsrapporterna. IMF-besöken i medlemsländerna kallas artikel IV-konsultationer eftersom de baserar sig på artikel IV i IMF-stadgan. 

Utlåtandet grundar sig på IMF-experternas egna bedömningar och på diskussioner som de haft med finländska myndigheter, arbetsmarknadsorganisationer, finansinstitut, forskningsinstitut och andra aktörer.

Mer information:
Sara Hellemaa, finansexpert, tfn 02955 30067, sara.hellemaa(at)gov.fi    
Jussi Lindgren, finansministerns specialmedarbetare, tfn 02955 30514, jussi.lindgren(at)gov.fi