Hoppa till innehåll

Konsultbolag utredde möjligheterna att öka publiciteten i fråga om aktieinnehav – remissbehandling inleds

finansministeriet
Utgivningsdatum 19.9.2023 13.45
Pressmeddelande

Aktieinnehavens offentlighet för allmänheten kan bäst ökas genom en ändring av flaggningsskyldigheten, dvs. skyldigheten att anmäla ändringar i bolagens ägar- och röstandelar, bedöms i en utredning som finansministeriet beställt. Konsultbolaget KPMG rekommenderar emellertid inte några åtgärder för att öka transparensen eftersom de bland annat ökar kostnaderna och den administrativa bördan.

Utländska aktieägare får förvaltarregistrera sina aktieinnehav i Finland. Förvaltarregistrering av aktier innebär att uppgifter om ägaren inte längre syns i  värdepapperscentralens offentliga aktieägarförteckning. Myndigheterna får dock information om ägarna via andra kanaler.

KPMG utredde om uppgifter om ägarna till förvaltarregistrerade aktier i börsbolag kunde offentliggöras i ett register. Utredningen baserade sig på den förra regeringens regeringsprogram och på åtgärdsprogrammet för bekämpning av grå ekonomi och ekonomisk brottslighet 2020–2023.

Två genomförbara alternativ

Enligt utredningen finns det två juridiskt och tekniskt genomförbara alternativ för att öka transparensen:

  • sänkning av den nedre gränsen för flaggningsskyldigheten
  • värdepapperscentralens förvaltarregisterbilaga (den s.k. svenska modellen).

KPMG ger inte några rekommendationer i utredningen emedan nyttan av genomförbara alternativ är liten i förhållande till nackdelarna. Åtgärderna kan bland annat öka kostnaderna, försvaga konkurrenskraften, öka den administrativa bördan och leda till kapitalflykt. Dessutom anses det i utredningen att offentlighet för allmänheten i princip inte kan anses vara ett proportionerligt och ändamålsenligt sätt att uppnå det ursprungliga målet, dvs. förebygga grå ekonomi och missbruk.

Ändringen av flaggningsskyldigheten förbättrar transparensen

KPMG föredrar dock en ändring av gränsvärdena för flaggningsskyldigheten. Flaggning ska göras när ägar- eller röstandelen i ett börsnoterat bolag uppnår, överskrider eller underskrider vissa procentgränser. 

”Genom att ändra flaggningsgränserna kan man uppnå en relativt betydande förbättring av transparensen, eftersom informationen är aktuell, heltäckande och direkt tillgänglig för allmänheten på emittentens webbplats”, bedöms det i utredningen.

Ministeriet begär utlåtanden

Finansministeriet begärde utlåtanden om utredningen tisdagen den 19 september. Remisstiden går ut den 31 oktober. Beslut om eventuella fortsatta åtgärder fattas efter remissbehandlingen.

Ytterligare information:
Jyrki Knuutinen, finansråd, finansministeriet, tfn 02955 30270, jyrki.knuutinen(at)gov.fi
Antti Aalto, direktör, KPMG Oy, skatte- och juridiska tjänster, antti.aalto(at)kpmg.fi, tfn 020 760 3000