Hoppa till innehåll

Kuopio och Lahtis får Demokratiutmärkelse

finansministeriet
Utgivningsdatum 1.11.2023 11.53
Pressmeddelande

Demokratiutmärkelsen delas ut av projektet Öppen förvaltning, som koordineras av finansministeriet. Utmärkelsen beviljas aktörer eller organisationer inom den offentliga förvaltningen som främjat demokrati och öppen förvaltning. I år beviljades Demokratiutmärkelsen för arbetet med att göra de svagaste rösterna hörda i samhället. Kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen överlämnade utmärkelserna vid ett seminarium på den nationella demokratidagen den 1 november 2023. 

Kuopio stad belönas för att ha ökat tillgängligheten till stadsfullmäktiges och välfärdsområdesfullmäktiges möten genom tolkning. Staden främjar tillgängligheten på ett sätt som har inspirerat också andra städer. Lahtis stad ordnar dialoger som stöder barnens och ungdomarnas delaktighet genom konstruktiv debatt. 

”Kuopio och Lahtis har på ett fint sätt tagit tag i något som lätt förbises i dagens högljudda diskussionskultur: att ge rum i debatten åt åsikter och synpunkter som annars har svårt att göra sig hörda. Demokratin stärks bäst genom genuint mångstämmig diskussion och tankeutbyte. I frågor som gäller barn är det speciellt viktigt att höra just barnen. Kuopio och Lahtis insatser stöder demokratin och inspirerar andra städer på ett fantastiskt sätt”, säger kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen

”Vid bedömningen av de olika kandidaterna för priset fäste vi uppmärksamhet vid hur de olika satsningarna lyckats med att stärka delaktigheten för dem vars röst inte alltid hörs i samhället. Båda pristagarna har skapat exemplarisk praxis som kan utnyttjas också i större utsträckning i Finland”, säger finansrådet Katju Holkeri från finansministeriet.

Kuopio stad är en föredömlig främjare av språklig tillgänglighet 

Kuopio stad har som första stad i Finland systematiskt infört tolkning till finskt teckenspråk vid sina fullmäktigemöten. Staden har också sett till att stadsdirektörens videotolkning finns allmänt tillgänglig för alla. 

Kuopio följer tillgänglighetsdirektivet och teckenspråkslagen på ett grundligt och mångsidigt sätt. På så sätt främjar staden alla kommuninvånares jämlikhet när det gäller att få information om lokalpolitiken oberoende av kommunikationssätt, bakgrund eller språk. 

”Skididialoger” gör barnens och ungdomarnas röst hörd 

Också de så kallade skididialogerna, fem dialoger för grundskoleelever, som ordnas av Lahtis stad fick demokratiutmärkelsen. Med hjälp av dialogerna ökar förståelsen för barnens och ungdomarnas perspektiv, och de erbjuder barn och unga ett jämlikt sätt att delta och påverka samhället oberoende av ålder. 

Dialogerna baserar sig på likabehandling och i dem deltar förutom elever också lärare, skolgångshandledare, anställda i skolan, ungdomsarbetare, stadens tjänsteinnehavare, beslutsfattare och andra sakkunniga. 

Förslag till mottagare av Demokratiutmärkelsen samlades in genom en utlysning 14.6–15.9.2023. Det kom in 9 förslag. Utmärkelsen överlämnades av överdirektör Juha Sarkio från finansministeriet, avdelningschef Johanna Suurpää från justitieministeriet och verkställande direktör Minna Karhunen från Finlands Kommunförbund. 

Utmärkelsen delades ut redan för sjätte gången. Justitieministeriet och Finlands Kommunförbund samarbetar kring utmärkelsen. Demokratiutmärkelsen delas vartannat år ut tillsammans med justitieministeriets Demokratipris, som beviljas aktörer inom det civila samhället. 

Mer information: 
Katju Holkeri, finansråd, finansministeriet, katju.holkeri(at)gov.fi