Hoppa till innehåll

Minister Ikonen berömmer Finlands och Sveriges beslut om att utveckla samarbetet i fråga om utbyte av befolkningsuppgifter

finansministeriet
Utgivningsdatum 17.9.2024 14.22
Pressmeddelande
Den finska och svenska regeringens ministrar i en gemensam bild
Foto: Anne Sjöholm / Statrådets kansli

Finlands och Sveriges regeringar höll ett gemensamt möte i Stockholm den 16 september. Kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen träffade Sveriges förvaltningsminister Erik Slottner under besöket

Vid det gemensamma regeringsmötet beslutade Finland och Sverige att genom gemensamt tjänstemannaarbete utreda olika sätt att fördjupa och utvidga utbytet av befolkningsuppgifter mellan länderna. Avsikten är att utredningen ska vara avslutad före utgången av 2025.  Med utbyte av befolkningsuppgifter avses att myndigheterna i Sverige och Finland vid behov ska kunna utbyta uppgifter om medborgarna digitalt. Detta underlättar till exempel flyttning från ett land till ett annat. 

Minister Ikonen påminde vid det gemensamma mötet om att den nordiska modellen ses som ett globalt exempel på ett välutvecklat digitalt samhälle. Finland och Sverige kan agera exempel på övergång till ett digitalt samhälle.

"Smidigt utbyte av befolkningsuppgifter spelar en avgörande roll för undanröjandet av gränsöverskridande hinder. Finland betraktar de eventuella fördelarna och effektivitetsvinsterna med ett förbättrat utbyte av befolkningsuppgifter som betydande. Jag är mycket nöjd över att vi nu tar ett konkret steg framåt i samarbetet mellan Finland och Sverige", säger minister Ikonen.

Framtidens mål är att göra det lättare för finska och svenska medborgare att uträtta ärenden hos myndigheterna när de arbetar eller besöker ett annat land. Finland stöder också Nordiska Gränshinderrådets initiativ att tillsätta en arbetsgrupp för att utreda hur utbytet av befolkningsuppgifter kan effektiviseras och utvidgas i alla nordiska länder.

Närmare samarbete också i fråga om artificiell intelligens

Ministrarna Ikonen och Slottner bekantade sig under besökets gång också med Nacka kommun som är en föregångare inom digitalisering inom den offentliga förvaltningen och inom utnyttjande av artificiell intelligens i Sverige. Ministrarna träffade företrädare för kommunen och bekantade sig med hur kommunen tillämpar artificiell intelligens i anteckningarna och sammanfattningarna om socialservice samt med automatisk ansökan om bygglov.

"Det var väldigt inspirerande att se praktiska applikationer som inte bara sparar tid utan också stöder arbetet för yrkesutbildade personer inom olika branscher och gör det lättare för människor att uträtta ärenden med myndigheterna", säger minister Ikonen.  

En arbetsgrupp som tillsatts av den svenska regeringen kommer under höstens gång att färdigställa en utredning om hur artificiell intelligens kan utnyttjas inom den offentliga förvaltningen. Svenska och finländska experter kommer att fortsätta diskussionerna om ämnet.

Mer information: 

Minna Kurki, kommun- och regionministerns specialmedarbetare, minna.kurki(at)gov.fi., tfn 0295 530383
 

Förvaltningspolitiken Offentliga förvaltningens ICT