Hoppa till innehåll

På remiss
Regeringens proposition om ändring av lagen om välfärdsområden på remiss

finansministeriet
Utgivningsdatum 23.4.2024 14.57
Pressmeddelande

Finansministeriet begär utlåtanden om en proposition genom vilken det till lagen om välfärdsområden fogas bestämmelser om förfarandet för föregripande styrning av ekonomin. Förfarandet är avsett för situationer där välfärdsområdets ekonomiska tillstånd riskerar att äventyras på ett betydande sätt. Utlåtanden kan lämnas fram till den 30 maj.

Förhandlingsförfarandet en del av styrningen av välfärdsområdena

Förhandlingsförfarandet föreslås kunna inledas på basis av de nyckeltal för ekonomin som anges i lagen eller de kriterier som gäller innehållet i och genomförandet av budgeten och budgetplanerna. Vid förhandlingsförfarandet skapas det en lägesbild och man kan även ge välfärdsområdena rekommendationer om sanering av ekonomin och tryggande av ordnandet av tjänster.  

Dessutom föreslås ändringar i bestämmelserna om utvärderingsförfarande i välfärdsområdet och i vissa andra bestämmelser i lagen om välfärdsområden. Enligt propositionen kan finansministeriet inleda ett utvärderingsförfarande i välfärdsområdet, om välfärdsområdet en gång har beviljats tilläggsfinansiering enligt lagen om välfärdsområdenas finansiering. Det föreslås även vissa andra tillägg till utvärderingsgruppens uppgifter och till rapporteringen om genomförandet av välfärdsområdets åtgärder. 

Propositionsutkastet har beretts av en arbetsgrupp som tillsatts av finansministeriet. Arbetsgruppen har, i enlighet med regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering, berett en regeringsproposition med förslag till ändringar i regleringen av välfärdsområdenas föregripande styrning, ekonomiska styrning och utvärderingsförfarande.

Avsikten är att regeringspropositionen överlämnas till riksdagen i början av hösten

Finansministeriet skickade lagutkastet på remiss den fredag 19 april. Remisstiden går ut tisdagen den 30 maj. Ministeriet gör nödvändiga ändringar i lagutkasten efter remissbehandlingen. Avsikten är att regeringen lämnar propositionen till riksdagen under hösten.

Länk till utlåtande.fi

Länk till Projektportalen

Ytterligare information:
Susanna Huovinen, understatssekreterare, [email protected], tfn 02955 30199
Mervi Kuittinen, regeringsråd, [email protected], tfn 02955 30445
Pasi Leppänen, finansråd, enhetschef, [email protected], tfn 02955 30564