Hoppa till innehåll

Bestämmelser om s.k. effektivt ångrande tas i bruk vid beskattningen

finansministeriet
Utgivningsdatum 28.9.2015 12.04
Pressmeddelande

Regeringen har i samband med budgetpropositionerna för 2016 utfärdat en proposition med bestämmelser om s.k. effektivt ångrande. Syftet med denna reglering är att uppmuntra skattskyldiga till att på eget initiativ meddela uppgifter som saknas vid beskattningen, och att på så sätt utöka skatteintäkterna genom administrativt lättare förfaranden. Målet är också att få inkomster och tillgångar som tidigare legat utanför beskattningen beskattade i Finland även under kommande år.

Bakgrunden utgörs av den aktuella internationella utvecklingen inom bekämpningen av skattesmitning och skattekringgående, och motsvarande lagstiftning har tillämpats redan tidigare i flera länder. I Finland avses den tidsbundna lagen vara i kraft under 2016.Fysiska personer eller dödsbon kunde undvika straffrättsliga påföljder för skattebedrägeri, om de på eget initiativ under år 2016 deklarerar inkomster som tidigare saknats i beskattningen, och som enligt inkomstskattelagen utgör beskattningsbar inkomst, eller som enligt arvs- och gåvoskattelagen utgör beskattningsbar egendom. Som administrativ påföljd ska man enligt förslaget emellertid påföra en skatteförhöjning på grund av försummelse av anmälningsplikt.  

Tillämpandet av lagen

Lagen ska tillämpas endast på rättelser som görs på basis av uppgifter som meddelats på eget initiativ. Rättelse i inkomstbeskattningen ska sökas hos Skatteförvaltningen genom skriftligt krav. Yrkande om rättelse i arvsbeskattningen ska lämnas genom en i ärvdabalken avsedd kompletterande bouppteckning och för gåvobeskattningens del med en gåvoskattedeklaration. Rättelseyrkandet ska innehålla korrekta och tillräckliga uppgifter så att skatten kan påföras till rätt belopp. Lagen ska inte tillämpas på inkomster eller medel som i samband med rättelsen av beskattningen kan konstateras härstamma från brottslig verksamhet. Yrkandet om rättelse bör därför också förses med en utredning som visar att inkomsterna och medlen inte härstammar från brottlig verksamhet.

Lagen ska tillämpas på yrkanden om rättelse i beskattningen som gjorts anhängiga under 2016. Samtliga yrkanden som lämnats i under lagens giltighetstid ska behandlas vid samma förfarande, och de skattskyldiga behöver inte skilt begära att lagen skulle tillämpas.

Retroaktiv rättelse av beskattningen

Det ska i stället för de sedvanliga fem åren vara möjligt att yrka om rättelse i beskattningen för skatteåren 2004-2015. Rättelse i arvs- och gåvobeskattningen ska kunna yrkas inom 11 från att beskattningen verkställts. Ifall ingen arvs- eller gåvobeskattning verkställts, ska man kunna yrka om rättelse inom 11 år från att de odeklarerade inkomsterna borde ha anmälts till Skatteförvaltningen. Förslaget gör det möjligt för skattskyldiga att undgå brottsrättsligt förfarande även i fall av grova skattebedrägerier.

Ytterligare information: Timo Annala, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30318