Hoppa till innehåll

Sex utredningar om beskattningen klara

finansministeriet
Utgivningsdatum 26.4.2024 12.25
Pressmeddelande

Finansministeriet har publicerat utredningar om inkomstbeskattningen av fysiska personer. Utredningarna behandlar villkoren för skattefrihet för vinst av försäljning av egen bostad vid kortvarig uthyrning, möjligheterna till skatteavdrag för militär utrustning, utvidgningen av förfarandet med skattenummer till turism- och restaurangbranschen, skattebehandlingen av arvodet för närståendevård, eventuell skattefrihet som personalförmån för sällskapstjänster för en äldre förälder samt beskattningen av förmåner för arbetstagare som anländer till Finland från utlandet.

Statsminister Petteri Orpos regeringsprogram innehåller sammanlagt 26 utredningar som gäller beskattningen. Sex av utredningarna är nu klara. Utredningarna har utarbetats som tjänsteuppdrag vid finansministeriets skatteavdelning. Flera olika intressentgrupper har hörts vid utarbetandet av utredningarna. 

Regeringen drar upp riktlinjer för en eventuell fortsatt beredning av särskilt utredda åtgärder.

Utredning om hur kortvarig uthyrning påverkar skattefriheten för vinst av försäljning av egen stadigvarande bostad

Enligt utredningen har oavbrutet boende i egen eller familjens stadigvarande bostad, vilket utgör en förutsättning för befrielse från skatt på överlåtelsevinst för egen bostad,  tolkats relativt strikt i rätts- och beskattningspraxis. Det kunde vara motiverat att ändra lagstiftningen så att det i vissa situationer kan vara möjligt att bevara skattefriheten också när den egna bostaden kortvarigt överlåtits för uthyrning.

Utredning om rätten till skatteavdrag för utrustning som lämpar sig för militärt bruk 

Syftet med rätten till skatteavdrag för militär utrustning är att uppmuntra och stödja reservister i anskaffningen av egen utrustning som lämpar sig för militärt bruk, vilket bedöms ha många positiva aspekter med tanke på landets försvar. Enligt utredningen kan rätten till skatteavdrag för militär utrustning dock inte anses vara motiverad med tanke på skattesystemet och verkställandet av stödet. 

Om man beslutade att fortsätta med beredningen av rätten till skatteavdrag, borde den fortsatta beredningen ske i nära samarbete med försvarsförvaltningen och dessutom borde man reservera tillräckligt med tid och resurser.

Utredning om utvidgning av förfarandet med skattenummer till turism- och restaurangbranschen 

Enligt utredningen är det med tanke på skattekontrollen inte ändamålsenligt att utvidga förfarandet med skattenummer till att omfatta turism- och restaurangbranschen. Förfarandet med skattenummer ger inte sådana fördelar med tanke på skattekontrollen som kunde motivera den administrativa börda som förfarandet medför för aktörerna. Arbetsförhållandena inom turism- och restaurangbranschen uppfyller dessutom inte de förutsättningar som skattenummerförfarandet skulle behöva för att fungera effektivt. 

Tillsynen över bekämpningen av grå ekonomi inom turism- och restaurangbranschen baserar sig i stor utsträckning på myndigheternas inspektioner och tillsynsbesök på plats. Myndigheterna måste ha tillräckliga tillsynsresurser med tanke på en effektiv bekämpning av grå ekonomi. 

Förbättrandet av myndigheternas tillgång till information och samarbete mellan myndigheterna skapar förutsättningar för en effektivare bekämpning av grå ekonomi inom turism- och restaurangbranschen.

Utredning om beskattningen av arvodet för närståendevård 

Enligt utredningen är den nuvarande beskattningsmässiga behandlingen av arvodet för närståendevård förenlig med skattesystemet. Arvodet behandlas i beskattningen som arbetsersättning och det beskattas på samma sätt som andra arbetsersättningar. Arvodet beskattas i egenskap av arbetsersättning lättare än sociala förmåner. 

Att göra arvodet för närståendevård helt eller delvis skattefritt skulle innebära ett nytt skattestöd. Skattefriheten för arvodet skulle minska skatteinkomsterna med sammanlagt cirka 80 miljoner euro. 

Skattefriheten för arvode är inte det effektivaste eller mest ändamålsenliga sättet att förbättra närståendevårdarnas ekonomiska ställning. I stället för den skattemässiga behandlingen av vårdarvodet är det vid bedömningen av närståendevårdarnas ekonomiska ställning mer fråga om nivån på vårdarvodet.

Utredning om ändring av sällskapstjänsterna för en äldre förälder till en skattefri personalförmån 

I utredningen granskas hur sällskapstjänsterna för en äldre förälder i form av en skatteunderstödd personalförmån kunde jämställas med en vårdförmån för ett sjukt barn med tanke på den direkta beskattningen, arbetsavtalslagstiftningen samt arbets- och tjänstekollektivavtalen. Slutsatsen är att sällskapstjänster för en äldre förälder och vårdförmåner för sjuka barn inte är jämförbara med varandra med tanke på de ovannämnda bestämmelserna, och att det inte finns några grunder för att utvidga skattefriheten. 

Sällskapstjänsterna för en äldre anhörig är dessutom förknippade med svåra definitionsfrågor, och därför är det svårt att avgränsa tjänsterna från andra tjänster som tillhandahålls i hemmet. 

Hushållsavdrag beviljas redan för närvarande för sedvanligt omsorgs- och vårdarbete i en bostad som den skattskyldiges föräldrar använder, dvs. vården av en äldre förälder stöds redan för närvarande i beskattningen.

Utredning om beskattningen av förmåner för arbetstagare som anländer till Finland från utlandet 

I utredningen granskas den beskattningsmässiga behandlingen av rese- och flyttkostnader, avgifter i anslutning till inreseprocessen och andra personalförmåner i anslutning till inflyttning för arbetstagare som kommer till Finland från utlandet. Eventuella behov av att ändra skattelagstiftningen bedöms också. 

För flyttnings- och resekostnaders del föreslås det i utredningen att skattelagstiftningen ändras så att kostnaderna alltid kan ersättas helt och hållet skattefritt i stället för nuvarande 50 procent såväl för arbetstagaren som för arbetstagarens familj när flyttningen sker på grund av arbetsplatsens läge. För kommenderingsreseförsäkringens del föreslås det att kostnaderna ska kunna ersättas helt och hållet skattefritt för såväl arbetstagaren som arbetstagarens familj alltid när flyttningen sker på grund av arbetsplatsens läge.

Tjänster som arbetsgivaren erbjuder och som köpts hos en utomstående tjänsteleverantör för fullgörande av arbetstagarens och dennes familjs förpliktelser som hänför sig till beskattning och social trygghet, för öppnande av bankkonto samt för upprättande av avtal i anslutning till bostadssökning och bostad samt för skötsel av andra motsvarande personliga angelägenheter har i rätts- och beskattningspraxis ansetts utgöra skattepliktig förmån för arbetstagaren. Likaså har privat servicepersonal, skolkostnader för barn samt boende som bekostas för arbetstagaren i beskattningspraxis ansetts utgöra en skattepliktig förmån för arbetstagaren. Till dessa delar föreslås inga ändringar i beskattningen. 

I rätts- och beskattningspraxis har det ansetts att arbetsgivaren skattefritt kan bekosta en arbetstagares visum, arbets- och uppehållstillstånd och skattenummer samt myndighetsavgifter och assistanstjänster i anslutning till anskaffning av dessa. Även pass har i vissa särskilda situationer som beror på arbetet kunnat bekostas skattefritt för arbetstagaren. För anskaffning av personbeteckning har en tjänst som köpts hos en utomstående tjänsteleverantör ansetts utgöra skattepliktig förmån för både arbetstagaren och dennes familj. Läkarundersökningar, läkemedel och vaccinationer som är villkor för inresa och arbete har enligt beskattningspraxis kunnat ersättas skattefritt för arbetstagaren och hans eller hennes familj. I utredningen föreslås att arbetsgivaren ska kunna bekosta ovannämnda saker skattefritt för arbetstagaren och hans eller hennes familj. 

Mer information: 

Timo Annala, konsultativ tjänsteman (utredning om rätten till skatteavdrag för utrustning som lämpar sig för militärt bruk och utredning om beskattningen av arvodet för närståendevård), tfn 0295 530318, timo.annala(at)gov.fi
Pertti Nieminen, konsultativ tjänsteman (utredning om utvidgning av förfarandet med skattenummer till turism- och restaurangbranschen), tfn 0295 530461, pertti.nieminen(at)gov.fi
Minna Upola, konsultativ tjänsteman (utredning om hur kortvarig uthyrning påverkar skattefriheten för vinst från försäljning av egen stadigvarande bostad, utredning om ändring av sällskapstjänsterna för en äldre förälder till skattefri personalförmån och utredning om beskattningen av förmåner för arbetstagare som anländer till Finland från utlandet), tfn 0295 530 172, minna.upola(at)gov.fi
Kaisa Tuominen, specialsakkunnig (utredning om beskattningen av förmåner för arbetstagare som anländer till Finland från utlandet), tfn 0295 530 584, kaisa.tuominen(at)gov.fi