Hoppa till innehåll

Ändringarna i lagen om utkomststöd träder i kraft vid ingången av år 2023

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 8.12.2022 13.29
Pressmeddelande

Syftet med ändringarna i lagen om utkomststöd är att förbättra i synnerhet utsatta kunders situation och att precisera bestämmelserna om tjänsterna, uträttandet av ärenden och prövningen i enskilda fall. Det utfärdas också nya bestämmelser om samarbetet mellan Fpa och välfärdsområdena.

Syftet med ändringarna är att förbättra kundens ställning vid ansökan om utkomststöd särskilt för de kunder som är i en utsatt ställning. Organiseringsansvaret för det kompletterande och förebyggande utkomststödet övergår vid ingången av år 2023 från kommunerna till välfärdsområdena i enlighet med målen för reformen av social- och hälsovården. Folkpensionsanstalten ansvarar fortfarande för det grundläggande utkomststödet. 

I lagen föreslås bestämmelser som preciserar kundens rätt att få personlig service och sektorsövergripande service. Tjänsterna för uträttande av ärenden ska ordnas så att de är lättillgängliga och hinderfria med tanke på olika kundgruppers behov. Det föreslås också mer precisa bestämmelser om beaktandet av socialvårdens och kundens åsikter. Genom ändringarna betonar man att den individuella prövning som har hört till grundprinciperna vid tillämpningen av lagen om utkomststöd ska höra till förfarandena för beviljande av stöd också i fortsättningen.  

I lagen föreslås också bestämmelser om samarbetet mellan Fpa och välfärdsområdena i utkomststödsärenden. I lagen föreskrivs dessutom om den nationella delegationen och välfärdsområdenas delegationer för utkomststödsärenden. De ska säkerställa samarbetet mellan myndigheterna och komma med utvecklingsbehov. Förordningarna om delegationerna ska godkännas av Statsrådet. Den nationella delegationen för utkomststödsärenden tillsätts i början av år 2023.  

Ändringarna i lagen om utkomststöd träder i kraft i början av år 2023. Torsdagen den 8 december föreslog regeringen att lagändringarna ska stadfästas. Presidenten har för avsikt att stadfästa lagen fredagen den 9 december 2022. 


Mer information

Susanna Rahkonen, konsultativ tjänsteman 
Ritva Liukonen, specialsakkunnig
Katariina Rainio, jurist
[email protected]