Den psykiska hälsan, arbetsförmågan och uppföljningen av tillgången till vård stöds inom programmet för hållbar tillväxt
Social- och hälsovårdsministeriet har beviljat statsunderstöd inom Finlands program för hållbar tillväxt för femte gången. Genom statsunderstöden finansieras nu lösningar som stöder psykisk hälsa och arbetsförmåga i arbetslivet och pilotförsök för uppföljning av tillgången till vård
Social- och hälsovårdsministeriet har beviljat finansiering för två separata helheter. Den ena handlar om att stödja ungas psykiska hälsa i arbetslivet och företagarhälsovårdsutbildning i e-tjänster för egenvård. Finansieringen som beviljats till föreningar och stiftelser och HUS-sammanslutningen stöder arbetsplatsernas förutsättningar att hantera psykiska problem och risker för arbetsoförmåga och att hitta resurser för detta. Målet är också att flytta tyngdpunkten i främjandet av arbetsförmågan från att korrigera problem till att arbeta förebyggande och stödja arbetstagarna så att de orkar arbeta.
Den andra helheten gäller pilotförsök där uppgifterna i Kanta används för att följa upp tillgången till vård. Statsunderstödet beviljades till två välfärdsområden för försök med uppföljning av tillgången till vård inom primärvården. Försöket förbättrar det kunskapsunderlag som stöder social- och hälsovårdens kostnadseffektivitet och den effektivitetsbaserade styrningen.
De beviljade statsunderstöden uppgår sammanlagt till nästan 6 miljoner euro
Social- och hälsovårdsministeriet tog sammanlagt emot 11 ansökningar om finansiering, och den utlysta finansieringen uppgick till över 8 miljoner euro. Ministeriet beviljade 7 projekt finansiering för sammanlagt 5 900 000 euro. Understöden får användas för projekten till utgången av år 2025, och det krävs ingen självfinansieringsandel.
Finlands program för hållbar tillväxt finansieras med medel från EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (Next Generation EU). Finansieringen minskar den vård-, rehabiliterings- och serviceskuld som covid-19-pandemin orsakade inom social- och hälsovården, och förbättrar permanent möjligheterna att få vård snabbare i hela landet. Målet är också att höja sysselsättningsgraden och kunskapsnivån för att påskynda den hållbara tillväxten.
Mer information:
Kirsi Paasovaara, projektchef, tfn 0295 163 012
Heli Parikka, sakkunnig, tfn 0295 163 165
Sanna Hämäläinen , projektsekreterare, tfn 0295 163 523
Jaana Vastamäki, specialsakkunnig, tfn 0295 163 468 (psykisk hälsa och arbetsförmåga)