Hoppa till innehåll

Finansieringen av mathjälpsverksamheten fortsätter – understöden kommer att beviljas av THL

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 26.9.2024 13.41
Pressmeddelande

Statsrådet har utfärdat en förordning genom vilken finansieringen med statsunderstöd för mathjälpsverksamheten fortsätter. För mathjälpsverksamheten anvisas 3 miljoner euro per år.  Mathjälpsverksamheten samordnas av regionala aktörer, som fördelar understöden vidare till de allmännyttiga samfunden. År 2023 beviljades projektunderstöd till 195 mathjälpsaktörer. 

Målen för den verksamhet som understöds är att stödja förutsättningarna för organisering av mathjälpsverksamheten, stärka det målinriktade samarbetet mellan kommunerna och mathjälpsaktörerna i området och att säkerställa att mathjälpsverksamheten står i kontakt med och är kopplad till det välfärdsarbete som görs i området för att främja delaktighet och minska ojämlikhet, fattigdom, marginalisering och diskriminering. 

Social- och hälsovårdsministeriet har från och med 2016 beviljat understöd av engångsnatur för mathjälp nästan årligen. 

Den mat som delas ut genom mathjälpen består i huvudsak av det matsvinn som doneras av butiker, grossister och fabriker. Det ordnas också gemensamma måltider inom mathjälpen. 

Uppgiften med att bevilja statsunderstöd för mathjälp övergår till THL

I fortsättningen är det Institutet för hälsa och välfärd (THL) som beviljar de statsunderstöd som anvisats till mathjälpsverksamheten. 

Institutet för hälsa och välfärd ansvarar för de uppgifter som ålagts statsbidragsmyndigheten i statsunderstödslagen, dvs. beviljar, betalar ut, övervakar, följer upp och utvärderar resultaten av understöden.   

Statsunderstöden delas upp i regionala helheter som beviljas till projektförvaltarna, dvs. kommunerna eller välfärdsområdena, och sedan delas statsunderstöden ut till aktörerna. Det statsunderstöd som regionen beviljas ska aktörerna huvudsakligen använda för de direkta kostnaderna för ordnandet av mathjälpsverksamheten.  

Statsrådets förordning ska tillämpas första gången vid utlysningen av statsunderstödet hösten 2024. THL informerar om utlysningen senare. 

Mer information

Lassi Kauttonen, regeringsråd, tfn 0295 163 577, [email protected]  
Virva Juurikkala, socialråd, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 204, [email protected]
Anni Helldan, utvecklingschef, THL, tfn 029 524 7522, [email protected]