Hoppa till innehåll

Personaldimensioneringen inom heldygnsomsorgen för äldre förblir oförändrad till den 1 januari 2028

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 23.11.2023 13.56
Pressmeddelande

Personaldimensioneringen inom heldygnsomsorgen för äldre höjs från minst 0,65 anställda per klient till minst 0,7 anställda per klient den 1 januari 2028. Under övergångsperioden ska man utveckla servicestrukturen och genomföra flera åtgärder som förbättrar tillgången till arbetskraft.

Personaldimensioneringen tryggar de äldres rätt till oundgänglig omsorg och tillräckliga social- och hälsotjänster samt förverkligar de äldres jämlikhet och delaktighet i samhället. Dimensioneringen är viktig också för att de anställda ska må bra och orka arbeta.  

Åtgärderna för att förbättra personaltillgången och utveckla tjänsterna ger resultat på lång sikt 

Bristen på arbetskraft inom social- och hälsovården ska åtgärdas bland annat genom det program för ett bra arbetsliv som ingår i regeringsprogrammet. Programmet innehåller många åtgärder som ökar branschens förmåga att locka och behålla arbetskraft. 

Under övergångsperioden har man även sett att de ökade studieplatserna på social- och hälsovårdsområdet redan har hunnit förbättra tillgången till arbetskraft. Bristen på arbetskraft kan minskas ytterligare genom mer mångsidiga social- och hälsovårdstjänster och genom att anställa separat personal för alla uppgifter med det indirekta arbetet. Stora tjänstetillhandahållare och produktionsområden har bättre möjligheter att planera personalresurserna som helhet och att rekrytera personal.   

De bestämmelser om stödtjänster, hemvård oberoende av tid på dygnet och gemenskapsboende som trädde i kraft i år möjliggör en mer individuell vård och omsorg eftersom det är meningen att endast de klienter som faktiskt behöver det ska placeras i serviceboende med heldygnsomsorg i fortsättningen.

Målet är att det efter övergångsperioden ska finnas tillräcklig personal för alla uppgifter inom social- och hälsovården.      

Den gällande dimensioneringen har uppfyllts bra

Personaldimensioneringen är för närvarande 0,65, som har bedömts vara tillräcklig med tanke på patientsäkerheten under övergångsperioden. Enligt en utredning som gjordes våren 2023 uppfylls dimensioneringen i nästan alla verksamhetsenheter för vård och omsorg dygnet runt. 

I personaldimensioneringen är det fråga om en miniminivå, och om klienternas vård kräver det ska dimensioneringen vara högre än minst 0,65 anställda per klient.

I december 2023 och under åren 2024-2027 kommer välfärdsområdenas finansiering att ändras så att den motsvarar den gällande dimensioneringen. Minskningen i finansieringen är 89 miljoner euro för ett helt kalenderår. 

Lagändringen träder i kraft den 30 november 2023. Regeringen föreslog torsdagen den 23 november 2023 att lagen som gäller detta ska stadfästas, och avsikten är att republikens president ska stadfästa lagen fredagen den 24 november 2023.

Mer information:    

Jaana Huhta, regeringsråd, tfn 0295 163 407
Taina Mäntyranta, medicinalråd, tfn 0295 163 692
E-postadresserna har formen [email protected].