Hoppa till innehåll

Regeringens proposition om ändringarna i lagen om arbetslöshetskassor har sänts på remiss

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 15.1.2024 14.10
Pressmeddelande

I propositionen föreslås det att lagen om arbetslöshetskassor ska ändras så att arbetslöshetskassorna kan erbjuda arbetskraftstjänster som förbättrar deras medlemmars möjligheter att hitta ett jobb eller att fortsätta arbeta.

I lagen om utkomstskydd för arbetslösa föreskrivs det att arbetslöshetskassornas uppgift är att ordna förtjänstskydd och ersättningar för uppehälle för sina medlemmar. Arbetslöshetskassorna sköter också vissa andra förmåner på basis av andra författningar. Men arbetslöshetskassorna får inte erbjuda arbetskraftstjänster enligt den gällande lagstiftningen. 

Om lagen ändras får arbetslöshetskassorna möjlighet att tillhandahålla sina medlemmar tjänster som främjar sysselsättningen. Arbetslöshetskassan kan till exempel erbjuda arbetsförmedling, informations-, rådgivnings- och handledningstjänster, expertbedömningar och arbetsträning för att stödja sina medlemmars sysselsättning.

Arbetslöshetskassans tjänster skulle vara privat arbetskraftsservice, så den skulle inte ersätta den offentliga arbetskrafts- och företagsservicen. Tillhandahållandet av och deltagandet i tjänsterna ska basera sig på frivillighet. Tjänsterna ska finansieras med arbetslöshetskassans egna medel. Offentlig finansiering ska inte användas för att finansiera tjänsterna.

Lagen föreslås träda i kraft i slutet av våren eller i början av sommaren år 2024.

Utlåtanden kan lämnas in fram till den 26 februari 2024.

Mer information

Joni Rehunen, specialsakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 435, [email protected]

Veera Svahn, arbetsministerns specialmedarbetare, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 321, [email protected]