Hoppa till innehåll

Regeringens proposition om nikotinpåsar och övriga nikotinprodukter på remiss

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 13.10.2023 12.56 | Publicerad på svenska 13.10.2023 kl. 13.14
Pressmeddelande

Nikotinpåsar och övriga rökfria nikotinprodukter ska omfattas av tobakslagen i större utsträckning. Målet är att lagligt sålda nikotinpåsar ska ersätta illegalt anskaffat snus. En strävan är dessutom att förebygga att nikotinpåsar används bland unga.

I och med regeringens proposition fogas en definition av rökfria nikotinprodukter till tobakslagen. Definitionen ska omfatta nikotinpåsar och produkter som har en nära likhet med nikotinpåsar. Det är fråga om produkter av samma slag som snus som innehåller nikotin men inte tobaksväxt. 

Försäljning kräver tillstånd och smaker som är lockande för unga blir förbjudna

Enligt bestämmelserna är produkternas nikotingräns 20 milligram nikotin per gram för en produkt och smaker som är lockande för unga personer förbjuds. Det införs bestämmelser om att det krävs tillstånd för att bedriva detaljhandel med produkterna, distansförsäljning förbjuds och förpackningarna förses med hälsovarningar. 

För införseln av nikotinprodukter ska det införas kvantitativa gränser och tidsgränser. En privatperson ska få föra in högst 500 gram av sådana rökfria nikotinprodukter vars detaljhandelsförpackningar saknar de varningsmärkningar på finska och svenska som anges i Finlands tobakslagstiftning.

I propositionen föreslås även att 500 gram istället för nuvarande 1 000 gram rökfria tobaksprodukter, såsom snus, per kalenderår ska få föras in i landet som resandeinförsel.
  
Regeringspropositionen bereddes, eftersom säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea i april 2023 gjorde bedömningen att nikotinpåsar inte längre ska klassificeras som mediciner. Nikotinpåsar har sedan dess kunnat säljas i Finland utan separat försäljningstillstånd. 

Målet med regeringspropositionen är att förhindra grå import och illegal handel samt att motverka organiserad brottslighet. Målet är också att förhindra användningen av nikotinpåsar bland ungdomar. Den föreslagna lagen avses träda i kraft så snart som möjligt. 

Ytterligare upplysningar

Reetta Honkanen, specialsakkunnig, tfn 0295 163684, fornamn.efternamn(at)gov.fi