Hoppa till innehåll

Social- och hälsovårdsministeriet tillsätter en beredningsgrupp i syfte att förebygga ungas beroende, vålds- och brottsspiraler genom en reform av barnskyddslagstiftningen

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 11.3.2024 15.06
Pressmeddelande
Nuori henkilö yksin kadulla.

Social- och hälsovårdsministeriet har tillsatt en beredningsgrupp för att reformera barnskyddslagstiftningen när det gäller minderåriga unga som har allvarliga problem med berusningsmedel och som tar till våld och begår brott. Syftet är att bereda de lagändringar som behövs för att grunda en integrerad och sluten rehabiliteringstjänst och för att effektivt kunna ingripa i barns olovliga frånvaro, dvs. att barn rymmer från barnskyddsanstalten.

Reformen av barnskyddslagstiftningen ska utgå från det gällande regeringsprogrammet. Syftet med reformen är att förtydliga villkoren för begränsningsåtgärder så att man kan garantera att barnets bästa, välbefinnande och trygghet tillgodoses. 

För närvarande är det arbete som görs för att ingripa i ungas missbruk och våldsbeteende i Finland inte tillräckligt effektivt, långvarigt och flexibelt. Dessutom är dagens anstalter sådana att det inte alltid är möjligt att förhindra att unga rymmer. 

Beredningen ska genomföras i två faser. I den första fasen bereds ett förslag till den 30 augusti 2024 om de lagändringar som behövs för att grunda en integrerad och sluten rehabiliteringstjänst för minderåriga unga.  

I den andra fasen bereds utgående från regeringsprogrammet de lagändringar som gör det möjligt att ingripa effektivare i barns olovliga frånvaro från barnskyddsanstalter. Förslaget ska vara klart senast den 31 december 2024.

Beredningsgruppens mandatperiod är 11.3.-31.12.2024, och beredningen genomförs som ett tjänsteuppdrag. 

•    Beslutet om tillsättandet av beredningsgruppen (på finska)

Mer information 

Hannu Peurasaari, specialmedarbetare, tfn 0295 163 662
Tiina Muinonen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 185
Susanna Hoikkala, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 482
Elina Palola, direktör, tfn 0295 163 595
E-postadresserna har formen [email protected]
 

Ett fungerande och hållbart välfärdssamhälle