Utredning om utnyttjandet av internationella informationsmodeller inom social- och hälsovård
Social- och hälsovårdsministeriet vill utreda hur internationella informationsmodeller skulle kunna utnyttjas inom social- och hälsovården. I utredningsarbetet deltar centrala nationella och internationella experter på området. På det sättet fås en så bra helhetsbild som möjligt av de olika behoven inom social- och hälsovården. Utredningen utförs av Folkpensionsanstalten.
Målet för utredningen är att utforma riktlinjer och ge rekommendationer om utnyttjandet av internationella informationsmodeller och att producera information och rekommendationer som stöd för beslutsfattande. Utredningen går ut på att kartlägga nuläget och fördelarna med de olika alternativen. Fokus ligger särskilt på hur man kan kombinera den primära användningen av klient- och patientuppgifterna med uppgifternas olika användningsändamål på ett bättre sätt.
”I stället för att producera en egen nationell informationsmodell skulle vi i Finland sannolikt kunna utnyttja de informationsmodeller som baserar sig på de internationella standarderna. På det sättet skulle den nya informationsmodellen kräva mindre arbete. På nationell nivå har utvecklingsarbetet, till exempel med Kanta-tjänsterna, länge baserat sig på internationella standarder och klassificeringar. Genom den nya lösningen för informationsmodellen ska vi kunna göra detta i större utsträckning”, säger specialsakkunnig Riikka Vuokko från social- och hälsovårdsministeriet.
Arbetet bygger på strategin för digitalisering och informationshantering inom social- och hälsovård (STM 12/2023). I strategin betonas den semantiska interoperabilitetens betydelse, som i detta sammanhang betyder att betydelsen i informationen ska förbli oförändrad när den rör sig mellan olika system. I strategin konstateras det också att det finns ett ökat behov av informationsmodeller som stöder produktion, registrering, utbyte och övrig hantering av information.
Med informationsmodell avses att man gemensamt har kommit överens om det sätt på vilket informationen om enskilda personer eller patienter ska produceras, dvs. till exempel hur producera informationen om ställandet av diagnoser eller om läkemedelsbehandlingen.
Utredningen blir klar i början av 2025.
Mer information
Riikka Vuokko, specialsakkunnig, tfn 0295 163 600
Sari Palojoki, specialsakkunnig, tfn 0295 163 150
E-postadresserna har formen [email protected].