Hoppa till innehåll

Utredning: Var fjärde gravid person har upplevt diskriminering

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 12.9.2024 14.32
Pressmeddelande

Diskriminering i arbetslivet på grund av graviditet är vanligt förekommande visar den utredning som Statistikcentralen gjort för social- och hälsovårdsministeriet. I Finland har var fjärde gravid person upplevt diskriminering på grund av graviditet.

Om man utöver diskrimineringen också beaktar andra negativa erfarenheter, till exempel rädslan för att äventyra sin ställning på arbetsplatsen, gäller problemet nästan hälften av alla gravida.  

De som upplevt diskriminering på grund av graviditet anmäler det sällan till en officiell instans. Den vanligaste orsaken till detta är att de upplever att anmälan inte leder någonvart. Trots det anser största delen av de som anmält diskrimineringen att slutresultatet var rättvist åtminstone delvis. 

Den vanligaste följden är att ett tidsbestämt arbetsförhållande avslutas

Enligt utredningen är den vanligaste följden av diskriminering på grund av graviditet att ett tidsbestämt arbetsförhållande avslutas på grund av graviditeten eller familjeledigheten. Resultatet är i linje bland annat med jämställdhetsombudsmannens tidigare observationer.  

Andra följder har till exempel varit att karriären har framskridit långsammare eller stannat upp, eller att diskrimineringen påverkat hälsan. För en del av respondenterna påverkade upplevelsen av diskriminering planerna gällande familjestorleken eller tidpunkten för graviditeten.

Rädslan för följderna är ett hinder för att anmäla diskrimineringen 

Trots att medvetenheten om hur man kan anmäla diskriminering på grund av graviditet har ökat under de senaste tio åren visar utredningen att tron på de egna möjligheterna att påverka minskat samtidigt som rädslan för olika följder har ökat. Även de negativa följderna av graviditetsdiskriminering har blivit vanligare. 

Hittills har informationen om erfarenheterna av diskriminering på grund av graviditet varit splittrad och baserat sig på myndigheternas material. Den färska utredningen synliggör för första gången hur många det är som upplevt diskriminering på grund av graviditet och vilka följder detta har för hela befolkningen.   

Utredningen baserar sig på befolkningsenkäten från 2024. Resultaten är befolkningsmässigt representativa, dvs. de beskriver på ett tillförlitligt sätt gravidas situation i Finland under åren 2012–2023. 

Mer information:

Henna Attila, överaktuarie, Statistikcentralen, tfn 050 308 4735, [email protected] 
Milla Sandt, specialsakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 050 535 5598, [email protected]