Hoppa till innehåll

Arctia Ab överförs till kommunikationsministeriets förvaltningsområde och Cinia Ab överförs till ägarstyrningen vid statsrådets kansli

kommunikationsministerietstatsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 22.8.2024 14.08 | Publicerad på svenska 22.8.2024 kl. 15.10
Pressmeddelande
Kuvassa etualalla useita jäänmurtajia satamassa, taustalla näkyy Helsingin kaupunkikuvaa
Isbrytare i hamnen (Bild: Shutterstock/Jarmo Piironen)

Ägarstyrningen av bolaget Arctia Ab överförs från avdelningen för ägarstyrning vid statsrådets kansli till kommunikationsministeriet. Statsrådet utfärdade en förordning om ändring av förordningen om kommunikationsministeriet och en förordning om ändring av statsrådets förordning om statsrådets kansli den 22 augusti 2024.

Samtidigt omvandlas Arctia Ab från ett bolag av strategiskt intresse till ett bolag med specialuppgifter. En specialuppgift innebär att bolaget har en av staten fastställd näringspolitisk, industripolitisk, samhällspolitisk eller annan politisk uppgift eller någon annan särskild roll.

Arctia tillhandahåller isbrytar-, farleds- och havsmätningstjänster. Isbrytning är nödvändig service med tanke på samhällsekonomin och näringslivets konkurrenskraft i Finland och utgör en väsentlig del av trafiksystemet. En mycket betydande del av Finlands utrikeshandel transporteras sjövägen. Isbrytningen säkerställer trygga och förutsägbara förhållanden för vintersjöfarten. 

Finska staten har ett ägarintresse i Arctia Ab förutom när det gäller isbrytning också när det gäller farledsservice och farledsplanering samt sjömätning. Alla dessa anknyter till försörjningsberedskap.

Samtidigt överförs ägarstyrningen av Cinia Ab från kommunikationsministeriet till statsrådets kansli. Ändringen baserar sig på regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering och statsrådets ägarpolitiska principbeslut.

Cinia är ett bolag av strategiskt intresse vars uppgift är att stärka de digitala förbindelserna och cybersäkerheten i Finland genom mångsidiga internationella datakommunikationsförbindelser och utveckling av kritiska system för samhället.

Förordningsändringarna träder i kraft den 30 augusti 2024.

Mer information

Miikka Rainiala, enhetsdirektör, kommunikationsministeriet, tfn 0295 342 051, [email protected]

Sinikka Mustakari, konsultativ tjänsteman, statsrådets kansli, avdelningen för ägarstyrning, tfn 0295 160 159, [email protected]

 

 

Hållbara offentliga finanser Orpos regeringsprogram