Hoppa till innehåll

Minister Ranne: Positionsdatatjänsten tas tills vidare inte i bruk

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 11.10.2024 15.14 | Publicerad på svenska 15.10.2024 kl. 11.10
Pressmeddelande
Liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne hymyilee violetissa mekossa.
Kommunikations- och inrikesminister Lulu Ranne. (Bild: Fanni Uusitalo, VNK)

Kommunikations- och inrikesminister Lulu Ranne har gett Transport- och kommunikationsverket (nedan Traficom) i uppdrag att avbryta införandet av Positionsdatatjänsten.

– Traficom tar tills vidare inte i bruk Positionsdatatjänsten som den har berett. På grund av den övergripande säkerhetssituationen granskar Traficom tjänstens funktioner och genomförandemodell samt alternativa lösningar tillsammans med säkerhetsmyndigheterna, säger minister Ranne.

Positionsdatatjänsten är en webbtjänst som Traficom tillhandahåller och till vilken nätaktörerna skickar positionsdata om de aktiva delarna i sina infrastrukturnät. Medborgare och organisationer som behöver uppgifterna kan be om dem i tjänsten. I nuläget är data som gäller positionsutredningar spridd hos flera olika källor.

Syftet med Positionsdatatjänsten är att underlätta och påskynda byggandet av infrastrukturnät, förebygga fel och störningar som orsakas av grävningsarbeten samt att förbättra dataskyddet i fråga om nätdata. Avsikten var att införandet av tjänsten skulle inledas i oktober 2024 och öppnas för en bredare användargrupp våren 2025.

Vad händer härnäst?

Traficom bedömer noggrannare datasäkerheten i det nuvarande systemet och genomförandet av Positionsdatatjänsten i samarbete med säkerhetsmyndigheterna.

Mer information:

förfrågningar om intervjuer med kommunikations- och inrikesminister Lulu Ranne:
Tuomas Sorsa, specialmedarbetare, tuomas.sorsa(at)gov.fi, tfn 0295 342 012

Positionsdatatjänsten:
Emil Asp, överdirektör, emil.asp(at)traficom.fi, tfn 0295 345 657 (Transport- och kommunikationsverket Traficom)