Hoppa till innehåll

De ändringar som gör förfarandena för dispens för stora rovdjur av skadeskäl smidigare har godkänts

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 11.7.2024 13.49
Pressmeddelande

Statsrådet godkände torsdagen den 11 juli 2024 flera ändringar i bedömningen av förutsättningarna för dispens för stora rovdjur, bestämmelserna om dispens och giltighetstiden för dispens. Syftet med ändringarna är att öka flexibiliteten särskilt när det handlar om beviljande av dispens av skade- och säkerhetsskäl.  Ändringen av förordningen träder i kraft den 12 juli 2024. 

Statsrådets förordning om dispens enligt jaktlagen ändras så att det blir möjligt att med hjälp av dispens göra effektivare ingripanden när stora rovdjur orsakar skador. Genom att minska skadorna är det möjligt att förbättra acceptansen för stora rovdjur och den socioekonomiska hållbarheten i regionen.

I fortsättningen ska Finlands viltcentral, till exempel vid bedömningen av förutsättningarna för att bevilja dispens av skade- eller säkerhetsskäl, med tanke på stora rovdjur även bedöma artens biologiska särdrag, såsom revirbeteende och jakt. Detta gäller särskilt vargars flockbeteende, som skiljer sig från andra stora rovdjur, som lever ensamma eller med ungar.  Om avsikten med dispensen dessutom är att skydda andra arter, såsom skogsren, ska artens bestånd i landskapet och i hela landet samt artens biologiska särdrag och hoten mot artens livskraft beaktas.

Kraven på hur tillståndet riktas blir flexiblare i situationer där den rovdjursindivid som orsakar skada eller utgör ett hot inte går att identifiera på grund av väderförhållandena, artens biologiska särdrag eller annan grundad anledning. Då kan dispens beviljas utan att riktas mot en särskild individ och den fångst som görs med dispens kan tillåtas för ett enskilt skadeobjekt i ett större område. Syftet med ändringen är att möta de utmaningar som uppstår när man använder dispens av skade- och säkerhetsskäl när marken inte är frusen. 

Den maximala giltighetstiden för dispens för järv, lodjur, björn, utter eller varg som beviljas med stöd av 41 a § 1 mom. i jaktlagen förlängs från 21 dygn till 31 dygn. Prövningen av dispens preciseras med tanke på andra tillfredsställande lösningar genom att det i fråga om dispens för jakt på björn, varg, lodjur och järv inte ses som en annan tillfredsställande lösning att en eller flera individer fångas i fällor eller sövs eller flyttas någon annanstans.

 - Flexiblare förfaranden för dispens skapar bättre förutsättningar för att utrota stora rovdjur genom tillstånd av skade- eller säkerhetsskäl. Samtidigt främjas socioekonomisk hållbarhet. Skador som orsakas av rovdjur är ett verkligt problem som kräver effektiva åtgärder. Med den här flexibiliteten söker vi förfaranden som fungerar bättre inom ramen för habitatdirektivet, säger jord- och skogsbruksminister Sari Essayah

Förordningen stöder föresatsen i statsminister Petteri Orpos regeringsprogram, där det står att ”Rovdjurspolitiken ska skötas på ett sätt som också beaktar social hållbarhet.” Beredningen av utkastet till förordning har stötts av en expertgrupp som jord- och skogsbruksministeriet tillsatte i mars och vars arbete har styrts av en styrgrupp. Förordningsutkastet var på remiss tiden 24.5–18.6.2024.

Ändringen av förordningen träder i kraft den 12 juli 2024.

Mer information
Iina Mattila, specialmedarbetare tfn 0295162167, iina.mattila(a)gov.fi
Jussi Laanikari, specialsakkunnig, tfn 040733 6229, jussi.laanikari(a)gov.fi
Vesa Ruusila, vilt- och fiskeråd, tfn 0295 0295162051, vesa.ruusila(a)gov.fi

Länkar

Ett Finland med ren energi Vilt