Hoppa till innehåll

Statens ersättningsansvar för skogsskador som spridits från ett naturskyddsområde klargörs

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 27.9.2024 13.08
Pressmeddelande
Myrskutuhoja luonnonsuojelualueella

Regeringen lämnade i går en proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om bekämpning av skogsskador. Det föreslås att paragrafen om statens ersättningsansvar ändras så att statens ersättningsansvar för skogsskador som spridits från ett naturskyddsområde också ska gälla privata naturskyddsområden.

I samband med revideringen av naturvårdslagen (9/2023) har det till hänvisningen till naturskyddsområden i 21 § 1 mom. i lagen om bekämpning av skogsskador felaktigt fogats det preciserande ordet ”statligt”. På grund av detta har statens ersättningsansvar för skogsskador inte gällt skador som orsakats av skogsskador som sannolikt spridit sig från ett privat naturskyddsområde, även om avsikten med den tekniska ändringen av lagen inte var att ändra den situation som tidigare rådde.

Genom ändringen av lagen om bekämpning av skogsskador återställs rättsläget så att statens ersättningsansvar också gäller skogsskador som spridit sig från ett privat naturskyddsområde.

Enligt regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering ska skyddet av skog grunda sig på markägarens frivillighet. Förslaget gör frivilligt skydd av skogar mer attraktivt. Ändringen förbättrar den rättsliga ställningen för markägaren och ägaren till ett privat naturskyddsområde.

Det föreslås att lagen ska träda i kraft så snart som möjligt. Eftersom lagens felaktiga ordalydelse trädde i kraft den 1 juni 2023, föreslås det att ändringen ska gälla retroaktivt också för tiden mellan den 1 juni 2023 och ikraftträdandet av den föreslagna lagen.

Mer information

Vilppu Talvitie
regeringsråd, jord- och skogsbruksministeriet
+358 295 162 417 
[email protected]

Administration Extrema fenomen Förvaltningsområde Klimatförändring Lagstiftning Natur och klimat Naturresurser Skogar Vilt