Hoppa till innehåll

3,5 miljoner euro till kulturaktörer i anslutning till kostnader för ändring av radiofrekvenser

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 23.5.2013 6.34
Pressmeddelande -

Regeringen föreslår i sin första tilläggsbudget att man stöder Förvaltningsnämnden för Sveaborg och Museiverket för deras verksamhetsutgifter. Därutöver utlovas kulturaktörer understöd för kostnader i samband med övergångsskedet då frekvensområdet ändras i fråga om användandet av trådlösa mikrofoner.

Tilläggsanslaget för Förvaltningsnämnden för Sveaborg är ämnat för reparation av fuktskador i bostadshusen. Anslaget till Museiverket skall gå till överföringen av fastigheter till Senatsfastigheter och Forststyrelsen från och med ingången av 2014.

Då frekvensområdet ändras blir kultur- och konstinstitutionerna tvungna att förnya eller att ställa in sina tillståndpliktiga trådlösa mikrofoner på nya frekvenser, eftersom de nuvarande mikrofonerna inte fungerar på det nya frekvensområde som tas i bruk. Det föreslagna anslaget skall täcka anskaffandet av ny utrustning eller de kostnader som föranleds av att man ställer in mikrofonerna på nya frekvenser. Anskaffandet av nya anordningar och att ställa in de gamla på nya frekvenser uppskattas kosta flera miljoner för enbart kulturaktörer.

- En beaktansvärd andel av radiomikrofonernas användargrupper är kulturinstitutioner inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde. Trådlösa mikrofoner som fungerar på frekvensområdetanvänds numera av en stor del av teatrarna, konsertarrangörer, studior, samt av-produktionsbolag, säger kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki. T.ex. kostnaderna för Finlands Nationalteaters stora scen uppgår till totalt 300 000 euro, fortsätter Arhinmäki.

- Jag anser det vara viktigt att komma emot kulturaktörer i en sak som denna, eftersom de inte själva kunnat påverka ärendet, och eftersom kostnaderna för flera aktörer är väldigt stora, betonar Arhinmäki.

Arhinmäki påminner att riksdagens trafik- och kommunikationsutskott i slutet av förra året konstaterade att det är mycket viktigt att utreda möjligheterna att helt eller delvis ersätta de rimliga kostnader som uppstår i samband med ändringar i frekvensområdet för användare av tillståndspliktiga radiomikrofoner.

Enligt förslaget kommer understöd att beviljas ur tillsäggsanslaget endast till användare av tillståndspliktiga mikrofoner. För tillfället är auktionen för frekvensområdet 800 megahertz igång. Enligt trafik- och kommunikationsministeriet är utgångspriset för hela frekvensområdet 100 miljoner euro, och intäktsförs som jämna rater under fem års tid. Intäkterna för auktionen kommer ur tillståndsavgifterna som uppbärs av användarna. Det innebär minst 20 miljoner euro per år i statsbudgeten för 2013-2017.


Ytterligare information: kulturrådet Leena Laaksonen, tfn 0295 3 30175