Hoppa till innehåll

Systemet med fristående examen förnyas

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 14.10.2014 12.41
Nyhet

Undervisnings- och kulturministeriet har tillsatt en arbetsgrupp som har berett ett antal förslag för att utveckla systemet med fristående examen. Målet är att i högre grad ska utgå från arbetslivet och att olika aktörers roller förtydligas. Förslaget är en mellanrapport och innehåller en regeringsproposition med förslag till ändring av lagen om yrkesinriktad vuxenutbildning. Förslaget skickades ut på remiss.

Enligt arbetsgruppen borde systemet med fristående examen i högre grad utgå från arbetslivet eftersom det i framtiden kommer att vara allt viktigare att för den individuella arbetsmarknadsberedskapen att kunna påvisa sin kompetens oberoende av någon formell utbildning.

Examenskommissionernas uppgifter skall enligt förslaget ändras så att man betonar kvalitetsgaranti och utvecklande av fristående examen och systemet med fristående examen. Examenskommissionerna skulle även i framtiden bestå av en majoritet av representanter från arbetslivet. Kommissionerna skulle på sitt ansvar ha utvärdering av förutsättningarna för ordnande av fristående examen, utveckling av verksamheten, att göra upp avtal med anordnare av fristående examen samt beviljandet av examensbevis.

Som stöd för examenskommissionernas arbete föreslår man att ett sekretariat för fristående examen grundas i anslutning till Utbildningsstyrelsen. Sekretariatet skall enligt förslaget främja examenskommissionernas förutsättningar att kunna koncentrera sig på närheten till arbetslivet då fristående examina planeras och ordnas.

Enligt förslaget skall det framöver mera precist föreskrivas om anordnare av fristående examen samt deras uppgifter. Anordnare av fristående examen kan vara aktörer med tillstånd att ordna utbildning samt övriga samfund eller stiftelser. Anordnare av fristående examen bör bl.a. ha tillräckliga ekonomiska och yrkesmässiga förutsättningar för att ordna fristående examina av hög kvalitet och tillräcklig sakkunskap om systemet med fristående examen och de examina man anordnar. Examenstillfällen skall enligt förslaget erbjudas regelbundet och enligt efterfrågan.

Arbetsgruppen föreslår inte tilläggsfinansiering för utvecklande av systemet med fristående examen. De ändringar i behovet av finansiering som lagändringen innebär skall enligt förslaget göras i hur man allokerar examensavgifterna. Utgifterna för sekretariatet för fristående examen, som grundas i anslutning till Utbildningsstyrelsen, täcks med examensavgifter.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2016. För tillfället avlägger ca 35 000 personer per år fristående examen. Därutöver avlägger ca 23 000 personer en eller flera delar av en fristående examen.

Mellanrapporten innehåller en avvikande mening av Finlands näringsliv.


Ytterligare information: arbetsgruppens ordförande, konsultative tjänstemannen Ville Heinonen
(undervisnings- och kulturministeriet), tfn 02953 30105

Mellanrapport (pdf, på finska)