Hoppa till innehåll

UKM återkräver statsandelar som beviljats grundlöst till Solkustens finska skola

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 14.1.2015 11.51
Nyhet

Undervisnings- och kulturministeriet har 18.12.2014 fattat beslutet att återkräva 613 616,80 euro av understödsföreningen för Solkustens finska skola i statsandelar som beviljats grundlöst under 2009-2011. Den finska skolan på Solkusten har för uträkning och fastslagande av statsandelar till Utbildningsstyrelsen meddelat om elever och studerande som inte uppfyller villkoren för skolans tillstånd att anordna utbildning.

Solkustens finska skola har under 2009-2011 ordnat förskoleundervisning och grundläggande utbildning samt under 2010-2011 även gymnasieutbildning (fr.o.m. 1.8.2010) för också andra än för finländska medborgare som tillfälligt bor utomlands. Enligt bestämmelserna bör skolans elever och studerande ha en hemkommun i Finland, vilket man enligt hemkommunlagen inte har om man bott över ett år utomlands. Solkustens finska skola har under 2009-2011 grundlöst beviljats statsandelar på totalt 736 593,65 euro för att ordna förskoleundervisning, grundläggande utbildning och gymnasieutbildning.

Undervisnings- och kulturministeriet har jämkat beloppet som återkrävs till 122 976,85 euro. Man återkräver inte statsandelar som gäller sådana elever och studerande som vistats utomlands mindre än tre år enligt de uppgifter som framkommer i granskningen och befolkningsdatasystemet. Därutöver har man beaktat att Solkustens finska skola har vidtagit åtgärder för att korrigera de fel och brister som framkommer i granskningsrapporten. Man återkräver inte heller den ränta som samlats av den grundlösa förmånen.

Tillståndet för att ordna förskoleundervisning och grundläggande utbildning beviljas av statsrådet och tillstånd att ordna gymnasieutbildning av undervisnings- och kulturministeriet. Dessa tillstånd krävs för att man ska kunna bevilja statsandelar för att ordna förskoleundervisning, grundläggande utbildning och gymnasieutbildning utomlands. Villkoret för de tillstånd att ordna utbildning utomlands, som tillsvidare är i kraft, är att undervisningen ordnas för läropliktiga finländska medborgare som tillfälligt bor utomlands. Personer som inte tillfälligt bor utomlands deltar i den undervisning som ordnas av hemlandet.

Ytterligare information:
- kanslichef Anita Lehikoinen, tfn 0295 3 30182
_ _ _

  • Solkustens finska skola har sedan 1991 verkat i Fuengirola i Spanien. På basis av de tillstånd som tillsvidare är i kraft kan man erbjuda förskoleundervisning och grundläggande utbildning på finska till läropliktiga finländska medborgare som tillfälligt bor i området. Tillståndet för att ordna gymnasieutbildning var begränsat till 11.9.2006 - 31.7.2010. Det tillfälliga tillståndet har beviljats från och med 1.8.2010.
  • Granskningen av statsandelarna till Solkustens finska skola gällde åren 2009-2011. Undervisnings- och kulturministeriet fattade beslut om granskningen 21.2.2012 och granskningsrapporten blev färdig 27.2.2014, varefter man bad utbildningsanordnaren om tilläggsutredningar. Anordnaren fick också en möjlighet att ta ställning till beslutsutkastet.
  • Granskningen var oerhört omfattande och gjordes för undervisnings- och kulturministeriet samt Utbildningsstyrelsen. Granskningen gällde riktigheten i de statsandelar som utbetalats till Solkustens finska skola samt den understödsförening som upprätthåller skolan och dess förvaltning. Man granskade också den förskoleundervisning, grundläggande utbildning och gymnasieutbildning som föreningen ordnar och hur den fungerar i förhållande till lagstiftning, bestämmelser och anvisningar.
  • Huvudregeln i § 5 i hemkommunlagen är att en person som bott utomlands i mer än ett år inte längre har en hemkommun i Finland.
  • Man kan inte anse att ett barn bor tillfälligt utomlands om föräldrarna har för avsikt att permanent bosätta sig utomlands och skaffa sig ett arbete som inte är tillfälligt på så sätt att det skulle förutsätta att man flyttar till hemlandet igen.
  • Skolor utomlands som får statsunderstöd är Solkustens finska skola, Finska skolan i Bryssel, Finska grundskolan i Moskva, Finska grundskolan i S:t Petersburg, Finska skolan i Tallinn och Finska skolan i Tartu.