Hoppa till innehåll

Arbetsgrupp ska utreda utvecklandet av de särskilda ombudsmännens uppgifter och en sammanslagning av dem

justitieministeriet
Utgivningsdatum 8.10.2024 12.38
Pressmeddelande

Justitieministeriet ska tillsätta en arbetsgrupp för att utreda utvecklandet av diskrimineringsombudsmannens och jämställdhetsombudsmannens uppgifter och en sammanslagning av dem. Arbetsgruppen ska också utreda äldreombudsmannens uppgifter och ställning. Målet är att i fortsättningen erbjuda rättsskydd med låg tröskel vid en och samma byrå, oberoende av diskrimineringsgrund. 

Enligt regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpo ska de särskilda ombudsmännens uppgifter, eventuella överlappningar och sparmöjligheter granskas under regeringsperioden. Arbetsgruppen ger också förslag på hur överlappningarna kan avlägsnas och på hur synergierna och effektiviteten kan ökas. Dessutom lägger den fram ett förslag till hur sammanslagningen av ombudsmännens uppgifter kunde gå till. Ändringar i lagstiftningen kan ingå i förslaget. 

Genom att utreda sammanslagningen strävar man efter rättsskydd med lägre tröskel enligt principen om ett enda serviceställe, effektiviserad användning av resurser, verkningsfullhet och ett bättre ingripande i diskriminering på flera grunder. En sammanslagning av ombudsmännen vore i linje med utvecklingen i övriga Norden och Europa. Exempelvis i Sverige och Norge har ombudsmännen slagits samman till större helheter med uppgift att utöva tillsyn i fråga om alla diskrimineringsgrunder.

Uppdraget för arbetsgruppen som nu tillsätts gäller inte andra särskilda ombudsmän, såsom barnombudsmannen. 

Avsikten är att arbetsgruppens mandatperiod ska sträcka sig från oktober 2024 till utgången av mars 2025.  

Mer information

Corinna Tammenmaa, enhetschef, tfn 0295 150 181, [email protected]  
Jasmiina Jokinen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 150 078, [email protected] 
Marica Nordman, specialsakkunnig, tfn 0295 150 295, [email protected]