Hoppa till innehåll

Kontrollavgiften utvidgas till busstrafiken i hela landet

justitieministeriet
Utgivningsdatum 29.8.2006 5.58
Pressmeddelande -

Fr.o.m. den 1 september blir det möjligt att i hela landet ta ut kontrollavgift av dem som reser utan biljett i busstrafiken. Hittills har det varit möjligt att ta ut kontrollavgift endast i busstrafiken inom huvudstadsregionen samt i all spårtrafik.

Rätten att ta ut kontrollavgift kan beviljas kommunen på ansökan. Kommunen kan ställa ansökan till kommunikationsministeriet.

Genom att utvidga och effektivera kontrollavgiften strävar man efter att förbättra kollektivtrafikens verksamhetsresurser. Målet är att främja en övergång till öppen betalning där passageraren visar sin biljett till en avläsningsanordning. För att minska resande utan biljett vilket anknyts till den öppna betalningen effektiveras också biljettkontrollen. I första hand används det metoder där en påstigning till fordonet utan biljett förhindras och chaufförens möjligheter att kontrollera om passageraren har betalat sin biljett ökas.

Kommunerna kan ordna biljettkontrollen i samarbete. Även kontrollörerna som är anställda hos olika myndigheter kan arbeta tillsammans. Speciellt i metro- och järnvägstrafiken kan ordningsvakter anlitas för att hjälpa kontrollörerna att avslöja dem som reser utan biljett.

Genom skärpta påföljder strävar man efter att hindra passagerarna från att resa utan biljett. Hittills har den största kontrollavgiften varit 30 gånger den billigaste biljetten i busstrafiken. Nu kan avgiften vara 40 gånger den billigaste enkelbiljetten för vuxna. Således stiger den största möjliga kontrollavgiften från 66 euro till 88 euro i all trafik där kontrollavgiftssystemet tillämpas. Avgifterna stiger ändå inte genast efter att lagen har trätt i kraft utan om höjningen bestäms separat genom förordning av kommunikationsministeriet.

Vid ingången av september ändras den myndigheten som tar ut kontrollavgifter i järnvägstrafiken. Uppgifterna beträffande kontrollavgifter överförs från Banförvaltningscentralen till Järnvägsverket som då inleder sin verksamhet.

Ytterligare upplysningar:

lagstiftningsrådet Ilari Hannula (justitieministeriet), tfn (09) 1606 7724
regeringsrådet Tuula Ikonen (kommunikationsministeriet), tfn (09) 1602 8510