Hoppa till innehåll

Lagförslaget om skärpning av straffen för gatugängs brott på remiss

justitieministeriet
Utgivningsdatum 27.6.2024 10.34
Pressmeddelande

Justitieministeriet har färdigställt ett lagförslag för att ändra strafflagen i fråga om brott som begåtts i gatugängs verksamhet, ansvaret för den som anstiftar ett barn under straffansvarsåldern till brott och förnedringsvåld. Förslaget förtydligar strafflagen i fråga om dessa skadliga fenomen och skärper straffen för dessa gärningar.

Enligt lagförslaget ska straffen för brott i anslutning till gatugängs verksamhet bli strängare. Till straffskärpningsgrunderna fogas begåendet av brott som en del av kriminella nätverks verksamhet. Till bestämmelsen fogas också en definition av kriminellt nätverk.

Till strafflagen fogas också en bestämmelse om utnyttjande av en person som är yngre än åldersgränsen för straffansvar för att begå brott. Detta är redan nu straffbart som medelbar gärning, men i fortsättningen blir straffet för sådant utnyttjande strängare. Förslaget gäller gärningar där ett barn under 15 år använts som mellanhand.

Till strafflagens straffskärpningsgrunder fogas dessutom att ett brott mot liv, hälsa eller frihet begås på ett synnerligen förnedrande sätt. Den nya skärpningsgrunden gäller gärningar där det är fråga om så kallat förnedringsvåld. Bestämmelsen gäller bland annat verbal och fysisk förödmjukelse av offret samt fotografering av gärningen.

Syftet med lagförslaget är att stärka den lagstiftning som handlar om gatugängs brottslighet, utnyttjande av barn under straffansvarsåldern för att begå brott och förnedringsvåld. I de föreslagna bestämmelserna beaktas samhällsutvecklingen och den tekniska utvecklingen, som innebär att dessa fenomen är förenade med allt skadligare gärningar. Syftet med dessa ändringar är också att de straff som döms ut för brott i allmänhet bättre ska motsvara hur klandervärda och allvarliga brotten är.

De föreslagna ändringarna i strafflagen ingår i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpo och i åtgärdsprogrammet mot ungdoms- och gängbrottslighet som godkändes i april.

Sista dagen att lämna utlåtande om lagförslaget på tjänsten Utlåtande.fi är den 14 augusti.

Mer information:
Jalo Vatjus-Anttila, specialsakkunnig, tfn 0295 150 288, [email protected]
Jussi Matikkala, enhetschef, tfn 0295 150 486, [email protected]

Begäran om utlåtande