Hoppa till innehåll

Avtal om samarbete för att förebygga och bekämpa brottslighet

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 20.7.2012 9.00
Pressmeddelande -

Statsrådet utfärdade i dag en förordning om sättande i kraft av ett samarbetsavtal mellan de brottsbekämpande myndigheterna i Finland och USA för att förebygga brottslighet och effektivisera dess bekämpning. Förordningen träder i kraft den 1 augusti 2012.

Med avtalet skapar man en rättslig grund som möjliggör informationsutbyte när det gäller DNA- och fingeravtrycksuppgifter. Dessutom gör avtalet det möjligt att i enskilda fall och inom ramen för den nationella lagstiftningen utbyta annan information för att bekämpa grov brottslighet och terrorism.

Man avtalar separat om informationsutbytets tekniska och förfarandemässiga detaljer i genomförandeavtalen mellan de avtalsslutande parterna. Informationsutbytet inleds först efter det att genomförandeavtalen har ingåtts.

Avtalet kompletterar Finlands internationella avtalsnätverk om informationsutbyte och stöder samtidigt Finlands mål att utveckla de bilaterala avtalsarrangemangen inom brottsbekämpningen. USA har ingått ett liknande avtal med över tio länder inom Europeiska unionen och förhandlar om avtal med flera EU-länder.

Själva avtalet om effektivisering av samarbetet mellan länderna för att förebygga och bekämpa brottslighet undertecknades den 17 mars 2010. Närmare information på projektets webbplats och projektregistret: SM029:00/2010

Närmare information: överinspektör Tiina Nuutinen, 071 878 8563

Päivi Räsänen