Hoppa till innehåll

Utkast till lag om studerande, forskare och praktikanter från länder utanför EU på remiss

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 12.12.2017 13.35
Pressmeddelande 133/2017

Inrikesministeriet har sänt på remiss ett utkast till regeringsproposition som gäller Europeiska unionens direktiv om tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för studier, forskning, praktik och frivilligarbete. Avsikten är att giltighetstiden för uppehållstillstånd för forskare och studerande ska förlängas och att sökande av jobb och företagande ska uppmuntras genom beviljande av uppehållstillstånd för detta.

För att genomföra direktivet ska det stiftas en ny lag, och de bestämmelser i utlänningslagen som överlappar direktivet ska upphävas.

Uppehållstillstånd för forskare beviljas som kontinuerligt och för studerande för två år i stället för ett år

Avsikten är att alla forskare i fortsättningen beviljas uppehållstillstånd för forskare oberoende av om det är fråga om ett anställningsförhållande eller t.ex. ett stipendium. Uppehållstillstånd ska beviljas som kontinuerligt för två år. För närvarande kan tillståndet vara tillfälligt eller kontinuerligt och det beviljas i regel för ett år.

Alla studerande ska också i fortsättningen beviljas ett tillfälligt uppehållstillstånd, men det ska beviljas för två är i stället för ett år. Direktivet gäller högskolestuderande, men för tydlighetens skull ska bestämmelserna om alla studerande överföras till den nya lagen. Tillståndskraven förblir i stort sett oförändrade, men terminsavgifter ska nu införas i lagen som en förutsättning för beviljande av tillstånd, om sökanden omfattas av skyldigheten att betala terminsavgift.

Studerande och forskare uppmuntras till arbete och företagsamhet

För närvarande har endast utexaminerade studerande möjlighet att få ett uppehållstillstånd för ett år för att söka arbete. I och med direktivet kan både studerande och forskare efter avlagda studier/utförd forskning få ett uppehållstillstånd för att söka arbete och inleda företagsverksamhet. Detta uppehållstillstånd ska också i fortsättningen beviljas för ett år.

Till den nya lagen överförs också studerandenas rätt att arbeta som avses i den gällande utlänningslagen och som är i genomsnitt 25 timmar per vecka.

Rörligheten inom EU beaktas i den nya lagen

I den nya lagen föreslås också bestämmelser om de förutsättningar under vilka man med ett uppehållstillstånd som någon annan EU-medlemsstat beviljat kan komma till Finland för att forska eller studera.

Det ska anmälas till Migrationsverket om ärendet och verket ska ha 30 dagar på sig att reda ut om det t.ex. av säkerhetsskäl finns någonting som hindrar rörligheten. En forskare eller en studerande som utnyttjar den fria rörligheten inom EU bör uppfylla de villkor som Finland ställt upp, inklusive en tillräcklig utkomst.

Den nya lagen ska gälla också arbetspraktik och frivilligarbete

Genomförandet av direktivet gäller endast arbetspraktik som sker i ett anställningsförhållande, men alla bestämmelser som gäller arbetspraktik ska koncentreras till den nya lagen. Direktivet gäller en sökande som högst två år tidigare har avlagt högskoleexamen eller som deltar i ett studieprogram som leder till högskoleexamen. Man får inte ersätta en arbetsplats med en praktikant.

De bestämmelser som föreslås gäller endast sådan frivilligverksamhet som görs inom ramen för Europeiska unionens frivilligprogram och inte vilket frivilligarbete som helst.

Det föreslås dessutom utan någon anknytning till genomförandet av direktivet att det i utlänningslagen ska föreskrivas om ett uppehållstillstånd som beviljas utifrån au pair-anställning.

Remisstiden går ut den 19 januari 2018.

Ytterligare information:

Jarmo Tiukkanen, ledande sakkunnig, tfn 0295 488 606, [email protected]