Hoppa till innehåll

Export av ammunition för civilt bruk blir tillståndspliktig

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 19.1.2024 10.02
Pressmeddelande

Inrikesministeriet har tillsatt ett lagstiftningsprojekt för att bereda bestämmelser om tillståndsplikt för export av ammunition. Avsikten är att i enlighet med EU:s sanktionsbeslut förhindra i synnerhet export av patronkomponenter till Ryssland.

Genom beslut av Europeiska unionens råd är försäljning, leverans, överföring eller export av vapen och tillhörande materiel till Ryssland förbjudet sedan 2014. I juni 2023 gjorde Europeiska unionens råd en förordningsändring genom vilken nya åtgärder infördes för att förhindra kringgående av sanktionerna mot Ryssland.

En förutsättning för förbudet mot export av ammunition är enligt förordningsändringen att komponenterna i fråga är tillståndspliktiga i medlemsstaten. I projektet bereds bestämmelser genom vilka exporten av patronkomponenter blir tillståndspliktig enligt lag. 

I projektet utreds dessutom tillståndsplikten för utrustning som är jämförbar med ammunition och bereds behövliga bestämmelser, om det inte finns några bestämmelser i EU. 

Syftet är att säkerställa genomförandet av EU:s sanktionsbeslut och på så sätt förhindra export av komponenter till Ryssland. Projektets mandatperiod går ut den 31 december 2024.

Mer information:
Marja-Leena Härkönen, specialsakkunnig, tfn 0295 488 297, [email protected]